Finále Plzeň opět nabídne i výběr festivalových německých filmů

Česká republika není jen Praha a Plzeň neznamená nutně jen pivo. Přesvědčit se o tom můžete už v září na filmovém festivalu Finále Plzeň, který německým hostům nabízí balíčky se slevou na ubytování a vedle pivovaru i prohlídky interiérů slavného architekta. Na konci článku se skrývá soutěžní otázka, po jejímž správném zodpovězení můžete získat volnou vstupenku na libovolný film během festivalu.

Letošní 34. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční ve dnech 24. – 29. září. Plzeň má partnerské město Řezno (Regensburg), a německé návštěvníky láká na pobytové balíčky se slevou na ubytování, prohlídkou pivovaru, interiérů architekta Loose, a připravený je i průvodce po městě s praktickými tipy ve třech jazycích.

Výběr německých filmů

Na německé návštěvníky v Plzni čekají vybrané české filmy opatřené německými titulky, přičemž všechny ostatní festivalové snímky mají vždy anglické titulky. Pořadatelé Finále Plzeň také svému německému partnerovi – festivalu Cottbus – zprostředkovávají kurátorský výběr osmi českých filmů. To se však týká až listopadu.

„Snažíme se držet úzkou vazbu s Německem,“ podotýká manažerka produkce Finále Plzeň Radka Šámalová. Čeští návštěvníci díky tomu v sekci “Německé kino” (30 let bez opony) mají šanci vidět aktuální výběr filmů z nezávislé německé tvorby s českými titulky a setkat se s jejich tvůrci. 

Letošní výběr sekce “Německé kino” představí různé pohledy na lidské vztahy. Budou se promítat například filmy Schönborn, Borderland (Pohraničí), Nico, The Sun is Burning (V žáru slunce), Handbook for a Privileged European Woman (Přiručka privilegované Evropanky), Fluid Border (Kapalná hranice) či Land of Glory (Země slávy). 

Hlavní hrdinkou filmu Nico je šťastná a oblíbená německo-perská sestra, která je obětí xenofobního útoku. Sužovaná vzpomínkami na útok Nico se stále více izoluje. Během filmu si musí položit otázku, jak se vyrovnat s hněvem a bezmocí, které v ní útok vytvořil. 

Diváci sem jezdí na večírky se svými idoly

Zatímco detailní program letošního ročníku Finále Plzeň zveřejní pořadatelé až koncem srpna, už teď je jasné, že festival bude ve znamení uvolněné atmosféry. „Několik osobností jezdí na festival jako na dovolenou,“ směje se pořadatelka a jmenuje Janu Plodkovou, Václava Neužila, Hanu Vagnerovou, svou oblíbenou Petru Nesvačilovou i Jenovéfu Bokovou. 

„Zrovna Plodková, Neužil a Nesvačilová jsou přátelé, kteří si na ten festival jezdí užít, takže je ráno vídáte ve festivalové kavárně, kde se s nimi ovšem chtějí fotit návštěvníci,“ líčí Šámalová atmosféru festivalu. Při ní si fanoušci zmíněných herců přijdou na své. 

Jiné osobnosti se zas v Plzni ukazují spíše sporadicky. „Patrika Hartla se snažíme na festival dostat každý rok i v rámci autorských čtení, a on nám paradoxně odpovídal, že je introvert a má problém vejít do společnosti,“ popisuje Šámalová, kterou v této souvislosti zaujal Hartlův hodinový proslov na pódiu plzeňského amfiteátru na předpremiéře komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel. 

„Předloni nám přitom odpovídal, že by moc rád přijel, ale že je mu fyzicky špatně, kdykoli se má účastnit autorských čtení nebo televizních estrád, a snaží se jim proto vyvarovat. Letos ale musí, letos tam má film, letos si ho uvede,“ uzavírá rozhodně Šámalová. Kromě Hartla na letošní ročník přijede i Tomáš Vorel, který na něm uvede svůj film Cesta domů.  

Plzeňsko se stává oblíbenou lokací filmařů

Plzeň je kromě festivalových projekcí pro filmaře stále důležitější i při samotném natáčení. „Cokoli se natáčí v Plzeňském kraji, jde přes nás. Touto cestou k nám přichází i hodně zahraničních produkcí,“ popisuje další aktivitu Radka Šámalová s tím, že Praha je drahá. „V mnohých pražských čtvrtích už filmaře nechtějí ani vidět, a pokud ano, řeknou si šílenou sumu za zábory,“ vysvětluje pořadatelka festivalu, jehož tým provozuje i filmovou kancelář. 

Producenti si podle ní mezitím uvědomili, že Plzeň je jen kousek po dálnici, ubytování a další služby jsou levnější a natáčení tam lze oproti metropoli pořídit za poloviční i nižší cenu. Zajistit zábor v Praze je nejen drahé, ale i zdlouhavé. „Zatímco v Plzni totéž zařizujeme mnohdy i ze dne na den. Tuhle jsme zrovna řešili obrněný transportér před divadlo J. K. Tyla. 

Weinreb s Kazdou po silném filmu Já, Olga Hepnarová tu natočili film Nikdo mě nemá rád. Většinu jej natočili právě v Plzni a vymysleli si tam podobné chuťovky jako ten zmíněný transportér před divadlem, což by jim na spoustě míst v Praze určitě zatrhli,“ krčí rameny nad rozdílným přístupem měst k filmařům s tím, že Plzeň si jich cení i jako zdroje pro financování obnovy infrastruktury.’

Více informací:
web: https://www.festivalfinale.cz
FB: @finaleplzen
IG: finaleplzen


Soutěžní otázka: Jaké etnicity je hlavní hrdinka filmu Nico? Prvních deset lidí, kteří pošlou správné odpovědi na adresu mail@nnmagazine.cz, obdrží elektronický voucher. Vlastník voucheru si na webu festivalu v programu navolí sám film, čas a den a místo placení zadá do kolonky kód voucheru.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch