Německo pro vůbec první ročník festivalu Open House vybralo město Essen. Praha své budovy v létě otevře už posedmé

Do jaké míry ovlivňuje urbanistický návrh města naše životy? A jak vlastně architektuře správně porozumět? S těmito otázkami pracuje už od roku 1992 festival Open House Worldwide, který návštěvníkům otevírá dveře do prostor, kam by se běžně jen těžko dostávali. K festivalu se připojilo už více než čtyřicet měst z různých zemí světa včetně Prahy, která své budovy letos zpřístupní posedmé. Je trochu s podivem, že v seznamu měst dlouho chyběl jakýkoliv zástupce Německa. To se ale v září změní, Open House se totiž poprvé uskuteční také v Essenu.

Industriální komplex Zollverein v Essenu. Zdroj: Urbanpixxels.

V seznamu měst dále figuruje třeba Valencie, Oslo, Chicago nebo Bazilej. Z českých měst se do největší architektonické akce na světě zapojilo také Brno, které své budovy veřejnosti otevřelo ve dnech 29. a 30. května. V květnu měl festival původně proběhnout i v Praze, kvůli koronaviru ho ale organizátoři přesunuli na léto.

Pražská Perla

Několik desítek běžně nepřístupných budov se v Praze otevře o víkendu 7. a 8. srpna. Mezi nimi bude i jedno z hlavních lákadel letošního Open House festivalupalác ARA. Impozantní funkcionalistický palác na rohu Perlové ulice z 30. let 20. století, který si ještě mnozí pamatují jako obchodní dům s příznačným názvem Perla. Při jeho stavbě byla použita technologie ocelového skeletu, stejně jako u newyorských mrakodrapů, a díky této své ocelové síle přežil dokonce dva požáry.

Palác ARA. Foto: Werner Lerooy.

Letošní ročník festivalu vyniká i tím, že bude připomínkou 150. výročí narození Jana Kotěry, zakladatele české moderní architektury. Pro veřejnost se tak otevře řada Kotěrových významných pražských staveb, jako například Trmalova vila ve Strašnicích, Laichterův dům na Vinohradech nebo Vršovická vodárna v Michli. Na prohlídku budov navážou i procházky městem s architektem Zdeňkem Lukešem, který bude průvodcem přednáškového cyklu věnovaného přímo Kotěrovi a jeho odkazu.

Zelený Essen

Zatímco Pražané si na Open House už zvykli a navštěvují ho pravidelně, obyvatele Essenu čeká letos na podzim novinka. Jako první německé město se Essen připojil k Open House Worldwide a plánuje obyvatelům celé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko (a všem dalším zájemcům) otevřít více než 60 essenských budov. Podle organizátorů tak bude možné skrze architekturu poznat vývoj města, který začíná u klasické architektury 20. století, pokračuje přes průmyslové stavby a vede až k novým udržitelným a zeleným projektům.

Ředitelství společnosti ThyssenKrupp v Essenu. Foto: Christian Richters, Lukas Roth.

Essen byl mimochodem v roce 2010 zvolen Evropským hlavním městem kultury a o sedm let později také Evropským zeleným městem roku. Přesný program a seznam budov prvního ročníku festivalu Open House Essen zatím neznáme, festival by měl proběhnout ve dnech 25. a 26. září 2021.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch