3 TIPY NA VÍKEND: Magický Říp & Severská Pustina & Opuštěný Český Krumlov

Naše redakce vám každý týden přináší své tipy na akce a tematické zážitky, kterými se můžete inspirovat pro vaše víkendové cestování. Zde jsou tři tipy na následující víkend!

Magická hora

Kousek od Prahy cestou na Ústí nad Labem se tyčí nejlegendárnější hora naší země. Právě sem kdysi přišel Praotec Čech a rozhodl se pro založení naší země. Výška Řípu je sice jen 461 metrů nad mořem, ale jeho viditelnost je obrovská. Snad proto, že výrazně vyčnívá z plochého terénu Polabské nížiny a zároveň je součástí Českého středohoří, pro které jsou díky vulkanickému podloží tyto zvonovité útvary typické. Jde o místo nejen historicky a geomorfologicky zajímavé, ale také o místo, které platí jako magické či chcete-li posvátné. Ať už je to kvůli druhu podloží, které obsahuje i magnetovec, nebo díky čarovným silám, dochází zde k magnetické anomálii projevující se výchylkami střelky kompasu. Také tamní tři prameny jsou považovány za léčivé a omlazující. A nyní ruku na srdce, kdo z vás tam ještě nebyl? Tak pokud vám toto unikátní místo chybí na seznamu dosavadních výletů, pak není nač čekat.

Josef Mathauser – Praotec Čech na hoře Říp

Mrazivá Pustina

Podzim s sebou přinesl deštivé dny, ochlazení a pocit toho, že není lepší místo na světě, než doma v teple pod peřinou. Tak si k tomu navíc vezměte do ruky napínavou knížku. Například novinku z pera mladé švédské autorky Stiny Jacksonové, které se říká vycházející hvězda severské krimi. Má totiž na svém kontě už několik prestižních literárních cen. Její nový ponurý a znepokojivý thriller Pustina vás přenese na švédský venkov, kde se vedle sebe postaví tamní nesmlouvavá příroda a obnažená lidská závist, chudoba a bezvýchodnost některých lidských osudů. O to přitažlivější je pak pro ně nebezpečná hranice k pomíjivému bohatství, které se chce řada z zoufalých obyvatel – i za cenu nejvyšší viny – dotknout…

Klidná perla

Také patříte k těm, kteří směrem na vodní nádrž Lipno Českým Krumlovem vždy pouze svižně a bez zastávky projedou, protože zkrátka nemají náladu prodírat se ulicemi plnými turistů a jíst v často zbytečně předražené restauraci? Tak nyní máte výjimečnou šanci toto město – patřící na Seznam světového dědictví UNESCO – prozkoumat a to ve zcela komorní atmosféře. Čekají na vás křivolaké uličky, pohádkově barevné domy nebo medvědi stážící zámek, který je svou rozlohou po Pražském hradě hned na druhém místě co do velikosti areálu. Vybavte se ale teplým oblečením a pořádnou svačinou, protože vám v tomto období budou k dispozici výhradě exteriéry Českého Krumlova. Ale rozhodně stojí zato!

Foto: LenikLAS

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.