48 hodin v Bamberku

Půvabné městečko jménem Bamberk je radost navštívit, například pro jeho vyhlášené obchody se starožitnostmi či množství rodinných pivovarů. Rozkládá se na sedmi kopcích, přičemž každému vrcholu vévodí kostel. To vedlo k tomu, že se městu už v dávné minulosti přezdívalo “francký Řím”. (Oblíbeným vtipem zdejších průvodců je ovšem tvrzení, že Řím je ve skutečnosti “italský Bamberk”). V současnosti je Bamberk znám jako “pivní ráj”, neboť se tu nachází třináct rodinných pivovarů produkujících přes třicet druhů piv. Takovou nabídku nemá ani Mnichov. Bamberské dějiny se párkrát protly s českými, i když pro Čechy neslavně – kouzelné město na řece Regnitz vydrancovali v roce 1430 husité. I tak se Bamberk pyšní jednou z nejzachovalejších sbírek raně středověkých památek a od roku 1993 figuruje na seznamu dědictví UNESCO.

Město Bamberk vzdálené 60 kilometrů severně od Norimberku dnes tvoří tři hlavní čtvrti:

Bergstadt

Nejstarší část města. Je vystavěna na kopci a je výjimečná díky úzkým uličkám, barokním i romantickým fasádám a středověkému rázu. Dominantou je císařská katedrála sv. Petra a sv. Jiří na kopci Domberg. Vedle ní si nenechte ujít také prohlídku Starého dvora, Nové rezidence či zahrady plné růží zvanou Rosengarten. Pozornosti by neměl uniknout ani kopec Abtsberg, který nabízí krásný výhled do údolí.

Inselstadt

Dnešní centrum města. Ve svém názvu nese „Insel – ostrov“, protože se na něm nachází. Jsou tu laguny, kanály a kamenné mosty, takže se čtvrti přezdívá „Malé Benátky“. V prostoru pěší zóny se nachází spousta obchodů v historických domech. Regionální produkty lze též nakoupit na trzích, které se tu konají každý den. A Inselstadt je současně univerzitní městečko.

Gärtnerstadt

Jak napovídá název, je to zahradní čtvrť a středověké struktury zahradních domů jsou dodnes viditelné. Gärtnerstadt utváří díky širokým prostorům panoráma města. Tento pohled se jinde v Německu nenaskytne a významně přispěl k tomu, že byl Bamberk zařazen na seznam UNESCO. Prozkoumat lze Gärtnerstadt jednoduše díky značenému naučnému okruhu.

Co si určitě nenechat ujít

Starou radnici (Altes Rathaus). Hrázděný středověký dům s freskami je usazen uprostřed mostu nad řekou Regnitz, disponuje vlastním ostrovem a nabízí natolik pitoreskní pohled, že je asi nejfotografovanější radnicí na světě.

Katedrála (Dom) byla postavena Jindřichem II. a byla místem jeho korunovace v roce 1012. Uvnitř je impozantní množství soch včetně slavné sochy Bamberského jezdce (Bamberger Reiter), o němž se vedou staleté spory, koho vlastně představuje. Náměstí před katedrálou (Domplatz) je učebnicovou ilustrací architektonických stylů od románského, přes gotický, renesanční a barokní.

(c) DZT Julia Nimke.

Jak si užít město jinak

Navštivte Spezialkeller (Sternwartstraße 1) s typicky místní gastronomií a hlavně místní specialitou – tou je nakuřované pivo, neboli Rauchbier. Podle legendy bylo vytvořeno náhodou. Kouř z požáru se dostal do skladovaného sladu, sládek si ho nemohl dovolit zlikvidovat, a tak ho i přes kouř použil k vaření. Pivo se nečekaně stalo oblíbeným. V Bamberku se tato tradiční pochoutka vyrábí ve dvou pivovarech.

Zajímavosti v okolí

Zůstat pouze v Bamberku by byla škoda. Zámky a hrady, kostely a kláštery, muzea, a samozřejmě čistá příroda zvou na exkurzi. Region Bamberger Land je malý ráj pro cyklisty a pěší turisty. Pro Čechy je pak příjemné i zjištění, že v celé oblasti mají výborná piva. Přibližně šedesát pivovarů v regionu Bamberger Land vyrábí přes 400 různých piv, mezi nimi i vítěze mezinárodních cen. Rozmanitost je veliká – od nakuřovaného piva přes francké sklepní pivo až po ležák.

Pivo z Bamberku. (c) Andreas Hub, FrankenTourismusBamberg TKS.

Kde přenocovat

V hotelu Nepomuk. Jedná se o budovu někdejšího mlýna postaveného v roce 1410 a disponuje mnoha stylovými pokoji s výhledem na řeku s radnicí. V nedávných dobách nesl název “Hotel St. Nepomuk”, což naznačuje, že byl pojmenován podle českého mučedníka Jana Nepomuckého, uctívaného jako světce.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch