7 metod domácí přípravy kávy

Svět kávy je rozmanitý a přitažlivost tohoto jedinečného nápoje nepolevuje. Dobrá káva ale neznamená jen kvalitní a vhodně upražená zrna, ale i jejich poctivou přípravu. Roste obliba kávy od malých pražíren, ale i možností, jak si ji připravit. Každá metoda obvykle vyžaduje rozdílný čas i hrubost namletých zrn.

Frenchpress

Jedna z nejlevnějších a nejjednodušších možností přípravy kávy je prostřednictvím french pressu. Ten má své počátky kolem roku 1850 – jak už z názvu vyplývá – ve Francii. Skleněná konvice se sítkem, přes které stlačíte tančící zrnka hrubě namleté kávy ke dnu, je vlastně takovou větší a praktičtější alternativou našeho věhlasného turka. Nevýhodou je, že když kávu celou po určité době neslijete, tak v případě, že ji nedopijete, přelouhováním kvůli tříslovinám zhořkne. Doporučená doba extrakce jsou čtyři minuty.

Moka konvička

Přišel s ní v roce 1933 pan Bialetti, který vymyslel chytrý způsob, jak voda může jednoduše projít namletou kávou a dostat se do horní části konvičky, ze které ji už pak jen elegantně naléváte do připravených šálků. Káva z moka konvičky je slabší než espresso, zato silnější než překapávaná. Moka konvička už dávno není součástí pouze italských domácností. Je praktická zejména pro ty, kteří si zatím nechtějí pořizovat kávovar, ale milují dobrou kávu. Používejte do ní kávu v jemné až středně hrubé podobě.

Dripper

Nebo také překapávaná káva či poslední dobou také oblíbená V60. Metodu filtrované kávy vymyslela paní Melita Benz v první polovině dvacátého století. Dnes ji uvidíte často ve spojení s japonskou sklářskou firmou Hario. Postup je jednoduchý. Na šálek, ze kterého chcete výslednou kávu pít, postavíte držák na filtr, který vypadá trochu jako hrníček ve tvaru písmene V srostlý se šálkem. Do držáku vložíte filtr, který má úhel šedesát stupňů, proto V60, a nasypete středně hrubě namletou kávu. Přes filtr s kávou postupně doléváte vodu a občas promícháte.

Chemex

Nejen pro všechny milovníky výzkumných laboratoří. Chemex totiž vypadá jako laboratorní baňka. Jde o skleněnou konvici, která přišla na scénu v roce 1941. Tento stylový překapávač kávy je uprostřed olemovaný stylovým dřevěným držadlem s koženou šňůrkou. Ty je dobré vždy při mytí sundat, aby je voda časem neponičila. Do vrchní části vložíte filtr, který je pevnější než na V60, takže káva může protékat delší dobu a díky tomu je jemnější. Do chemexu dávejte kávu vždy nahrubo namletou a přelévejte ji postupně vodou, občas promíchejte.

Džezva

Džezva je ideálním řešením pro všechny milovníky české a ve světě neexistující turecké kávy. Jde o jednu z nejstarších a tradičních metod přípravy kávy, ke které se často přidávají další zajímavé ingredience. Těmi mohou být například kardamom, kakao, chilli nebo vanilka. Do džezvy nasypete opravdu extra jemně namletou kávu, připomínající svou strukturou hladkou mouku, případně přidáte koření a zalijete vodou. Pozvolna zahříváte. Jakmile se na povrchu začne tvořit hustá pěna, džezvu odstavíte z plotny. Někdy se tento postup opakuje vícekrát. Výsledný lógr z hladiny na povrchu odstraníte či kávu přelijete přes sítko.

Poloautomatický a automatický kávovar

Na trhu je nesčetné množství domácích kávovarů poloautomatických, automatických, pákových i bezpákových, s mlýnkem i bez něj. Důležitá je hodnota tlaku, kterou nabízí, avšak nikoli tlaku čerpadla, ale tlaku pro přípravu espressa, který by měl být v hodnotě devíti barů. Obecně baristi doporučují vybrat spíše pákový kávovar. Zabudovaný mlýnek je sice dobrý ve vztahu k čerstvosti namleté kávy, ale často se špatně čistí a zbytečně se zahřívá od těla přístroje. Proto zvažte, zda si nekoupit spíše externí ruční mlýnek.

Kávovar na kapsle

Dnešní svět si žádá rychlé tempo, přesto klade důraz na kvalitu. Výhodou kapslí je jejich rychlost přípravy a zároveň čerstvost, kterou si káva bez přístupu vzduchu v kapsli uchová. Dnes si můžete vybrat ze široké škály možností ať už co do regionů, ze kterých kávová zrna pocházejí, tak co do stupně intenzity a také doporučeného množství vody, respektive druhu kávy, pro kterou je konkrétní kapsle nejvhodější.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.