Alkoholfrei v karanténě?

Německá vláda si začíná stěžovat, že lidé v době krize pijí více alkoholu. Spotřeba prý za poslední týdny stoupla o 17 %.

Dokonce i Angie byla spatřena pár dnů předtím, než nastoupila do karantény v obchodě s nákupním vozíkem plným lahodného moku.

Je na vině karanténa? Nebo home office? Sednout si ráno sám k počítači může i ten, kdo se večer hlouběji podíval do skleničky. Ve Finsku na tento stav dokonce existuje oficiální označení – Kalsarikännit, které můžeme přeložit jako „opít se doma ve spodním prádle”. Na vysvětlenou dodávám, že se toto označení týká těch, kteří ten den už nemají v úmyslu opustit dům nebo byt. A tak jsou dnes víc než kdykoliv jindy žádané recepty na kocovinu.

Kanadský autor a žurnalista Shaughnessy Bishop-Stall ve své knize Hungover uvádí mj. tyto strategické kroky, které jsou historicky doložené: V Mongolsku přísahají na nápoj z marinovaných ovčích očí, kovbojové na divokém západě vařili čaj ze zaječích bobků, ve viktoriánské Anglii rozpouštěli dřevěné uhlí v mléce. Oproti tomu jsou limetky, které sevřou do podpaží v Portoriku ti, kteří se chtějí vymanit z alkoholického opojení, wellness zážitkem.

Co tedy zkusit nealko…

Nový bar Zeroliq ve Friedrichshainu – stihli otevřít ještě 12. března – je skutečně výjimečný. Je to první nealkoholický bar v Německu. Doposud neexistovaly téměř žádné alternativy pro ty, kteří by chtěli večer užívat bez alkoholu: voda je pro kytky, většina koktejlů a šumivých vín nesnesitelně sladká a pivo bez alkoholu je důvodem vyhlášením smutku pro každého milovníka piva. Až opět otevřou, najdete v baru Zeroliq vína, koktejly a long drinky bez alkoholu, jejich hlavní specialitou je však pivo; v nabídce mají 17 různých nealkoholických druhů. A do té doby si můžeme doma pochutnávat na pár procentech.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.