Asijské polévky zažívají nevídaný boom

Nejen v metropolích, ale i v menších městech se otevírá každou chvíli nová restaurace nebo bistro. Víte ale přesně, jaký je rozdíl mezi polévkami Ramen, Pho a Bún?Nejen v metropolích, ale i v menších městech se otevírá každou chvíli nová restaurace nebo bistro. Víte ale přesně, jaký je rozdíl mezi polévkami Ramen, Pho a Bún?

Na to jsme se zeptali Linha, majitele nové restaurace Bún Kitchen v Černé labuti, která otevírá již tento v pátek.

V Černé labuti nabídnete Bún polévky. Jaký je rozdíl mezi Ramen, Pho a Bún?
Největší rozdíl je v základním vývaru a v ingrediencích. Ramen je japonská adaptace čínských pšeničných nudlí, vývar se často vyrábí z vepřových kostí, zatímco Pho je typ tradičních vietnamských rýžových nudlí, kdy se vývar obvykle vyrábí z hovězího masa a vůně jsou doplněné badyánem, skořicí a zázvorem. Zatímco Ramen a Pho jsou nudlové polévky, Bún přichází s více variantami. Například, náš hlavní bún je druh suchých rýžových nudlí smíchaných s velkou rozmanitostí zeleniny a výběrem masa; dobře se hodí k hovězímu, vepřovému masu, krevetám a dokonce i vegetariánum k tofu. Vývar je tradičně vyráběn z hovězího, ale nabídneme i vegetariánskou variantu. Bún přináší nejen báječné chutě, ale také dodává vitamíny, minerály a výživu z masa a zeleniny.

Který je lepší? Pho, Ramen nebo Bún?
Neřekl bych, že je někdo lepší, Pho a Ramen jsou skvělí, liší se v metodách vaření. Z mého pohledu je však polévka Ramen tmavší, polévka Pho je mnohem jasnější a bohatší na příchutě kvůli odlišnému způsobu vaření. Pho je poměrně vyvážený v živinách a má méně kalorií. A jak chutná Bún? Přijdte ochutnat k nám do Bún Kitchen v Černé labuti a posuďte sami 🙂

Jste vietnamský rodák, ale v posledních letech jste žil ve Švýcarsku. Jak jste přišel na nápad otevřít restauraci právě v Praze?
Miloval jsem veškerý ruch městského života ve Vietnamu a určitě jsem si užil úchvatnou scenérii Švýcarska, ale právě v Praze jsem našel rovnováhu mezi těmito dvěma prvky a rozhodl jsem se bez váhání usadit se a žít svůj život zde. Vystudoval jsem ve Švýcarsku školu „Hospitality school in Switzerland“, od té doby pracuji v gastronomii. Přinést do Evropy speciality asijské kuchyně  a jednou vybudovat vlastní restauraci — to byl vždy jeden z mých snů. Jsem rád a vážím si toho, že si tento sen můžu splnit právě zde. Praha vítá mnoho turistů z celého světa, jsem si jist, že je to město, ve kterém dokážu kombinovat tradiční vietnamskou kuchyni s moderním životním stylem.

Váš první pocit z Prahy?
Rád bych řekl, že krása Prahy mě opravdu uchvátila. Také zde vidím lidi různých národností, kteří zde velmi tvrdě pracují, aby si splnili své sny. A hlavně je Praha ochotna poskytnout příležitosti bez ohledu na to, odkud jste… když chcete pracovat.

Bún Kitchen Restaurant v Černé labuti, Na Poříči 25.
Otevřeno od 30. srpna, denně od 10—22 h. www.bunkitchen.cz

banhmi-bun-kitchen-bistro

banhmi-bun-kitchen-bistro-2

banhmi-bun-kitchen-bistro-3

banhmi-bun-kitchen-bistro-4

English version

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch