Berlín, hlavní město divokých zvířat

Berlín má mnoho prvenství. Také jedno, o které se sám nezasloužil, a přesto zabírá v Německu přední příčku. Berlín je hlavním městem divokých zvířat. Nikde jinde není taková různorodost a koncentrace lišek, divočáků, veverek, zajíců a další zvířecí společnosti jako právě zde.

233 zvířecích druhů nachází v Berlíně totiž vše, co potřebují: ve srovnání s jinými velkými městy nadprůměrné množství zeleně, možnosti úkrytu dle širokého výběru ve všech kategoriích a bohatě prostřený stůl z odpadů. V mírné zimě přežijí mláďata bez problémů, nehrozí jim zde žádní nepřátelé… i Berlíňané se se zvířaty již dávno smířili, snad až na těch 6 000 divokých prasat, která už rozkopala nejednu zahradu.

Velmi speciální je výběr v ptačí říši. Když světoví ornitologové chtějí studovat evropský svět ptáků, kam přijedou? Správně, do Berlína. Žije zde 140 druhů ptactva, tolik nezvládnou ani mnohé přírodní rezervace. V době krize však i ptáci mají své problémy. Chybí jim drobky z okolí kaváren, v parku je nikdo nekrmí. Zní to podivně, ale vrabcům chybí nedopalky cigaret. Vědí, že když si jimi vystelou hnízdo, nikotin je uchrání od roztočů.

Berlín je i hlavním městem slavíků. Nikde v okolí je neuslyšíte tak nahlas jako zde. Mnozí zpěvaví ptáci znají jen tři verše. Slavíci jich mají v programu 180 a jejich hlasitost může dosáhnout až 95 decibelů. Když jsou slavíci v Africe, už vědí, co je cílovou stanicí jejich evropského letu – park v Treptow a Friedrichshainu. 

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch