Berlín – kosmopolitní metropole milionářů i vězněných černých pasažérů

Pohled do statistické ročenky pro Berlín a Braniborsko odhaluje některá zajímavá fakta o životě v německé metropoli. O uvažování i finanční situaci jejích sociálně slabých obyvatel vypovídá dobrovolný pobyt ve vězení mnohých dlužníků, kteří než by uhradili pokutu za jízdu načerno, raději obětují vlastní svobodu. Na druhou stranu má Berlín – nikterak překvapivě – i mnohé až pohádkově bohaté obyvatele, kteří tu nachází veškerý myslitelný servis nejen pro vlastní pohodlný život, ale i pro svá domácí zvířata.

Jedna z budov věznice Plötzensee – novodobé adresy mnohých berlínských neplatičů pokut za černé jízdy MHD Foto: Wikipedia Ahle, Fischer & Co. Bau GmbH

1. Věznice JVA Plötzensee

Stále více lidí v Německu končí ve vězení kvůli nezaplaceným pokutám. V Berlíně se nachází stará věznice ze zvětralých cihel, JVA Plötzensee.  Lidé, kteří tu sedí, mají jedno společné. Žádný soudce jim nikdy neřekl: musíte jít do vězení. A přesto tu jsou – raději si dobrovolně odsedí čas ve vězení, než aby zaplatili pokutu. Každý třetí člověk je zde za nezaplacení pokuty za jízdu načerno.

2. Kdo bydlí v Berlíně?

Průměrně se každý den do Berlína přistěhuje 478 lidí, 376 lidí denně odstěhuje; každou hodinu probíhá v Berlíně 18 stěhování. Přitom každý Berlíňan bydlí ve stejném bytě v průměru 13 let.

V Berlíně žije dnes 3,7 milionu lidí:

– tvoří je celkem 185 národností

– 49,2 % mužů a 50,8 % žen

– 19,3 % cizinců 

– každý druhý je single

– v Berlíně žije 936 lidí s ročním příjmem přes milion Euro 

– na seznamu 500 nejbohatších Němců je 11 Berlíňanů. Nejbohatší z nich je vdova po zakladateli společnosti Otto, která se se svým nevlastním synem dělí o majetek ve výši přibližně 10 miliard eur. Soukromý majetek vydavatelky Friede Springer se odhaduje na 4 miliardy eur. Majetek obou tak dosahuje bezmála poloviny ročního rozpočtu města Berlína

3. Veřejná doprava v Berlíně

V okruhu 500 metrů se vždy nachází zastávka veřejné hromadné dopravy. Každý den projíždí Berlínem 3000 vozů BVG – společnost pro místní veřejnou dopravu provozuje podzemku U- Bahn i povrchové vlaky S-Bahn, tramvaje i autobusy. Provozuje také některé trajekty na berlínských vodních cestách. Vozy BVG  “obkrouží” denně 16krát celý svět. 

4. Psi v berlínské domácnosti

V Berlíně bylo v roce 2019 registrováno více než 110 000 psů; jejich majitelé zaplatí ročně do městské kasy psí daně okolo 12 milionů Euro. První pes stojí 120 eur ročně, každý další 180 eur. Od daně jsou osvobozeni vodicí psi pro nevidomé. Kam si můžete se svým psím miláčkem zajít zaplavat? Na to není lehká odpověď. Na berlínských koupalištích jsou psi výslovně zakázáni, na některých jezerech jsou tolerováni, ale existuje místo, kde je ze zákona koupání psů oficiálně povoleno: jezero Grunewaldsee, v jihozápadní části metropole. Háček je ale v tom, že lidé se tu od roku 2004 koupat nesmějí.

5. Kočky v domácnosti

Statisticky je v Berlíně mnohem více koček než psů, ale nikdo neví přesně, kolik. Neexistuje žádný oficiální počet, protože za kočky se na rozdíl od psů daně neplatí, a také nepotřebují ani pojištění odpovědnosti. Ale i bez oficiálního sčítání koček je jasné, že Berlín je kočičí město. Pro agenturu na hlídání koček “Cat in a flat” je Berlín nejdůležitějším trhem v Německu. Projekt zahájily před šesti lety v Londýně majitelky koček Julie Barnes a Kathrin Burckhardt, od roku 2018 je služba dostupná i v Berlíně, kde Kathrin nyní žije. “Berlín je naší německou baštou, přibližně polovina německého prodeje pochází právě z hlavního města. Zde je ochotno za pohlídání koček zaplatit několik tisíc chovatelů,” říká Kathrin.

V metropoli najdete také dvě kočičí kavárny – v Neuköllnu kavárnu “Pee Pee’s” a ve Wilmersdorfer Straße kavárnu “Zur Mieze“. V ulicích Berlína žije odhadem více než 10 000 koček – nechají je tam majitelé, když se stěhují a kočka jim už do nového života nepasuje. 

Pramen: Statistické ročenky pro Berlín a Braniborsko, Statistisches Jahrbuch 2020.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch