Berlín má víc nabíječek pro elektromobily než celé Česko. Praha plánuje, ale s elektromobilitou zaostává

Podle Německé asociace energetického a vodního průmyslu (BDEW) Berlín daleko předběhl ostatní německá města a potvrdil své vedoucí postavení, co se týká počtu dobíjecích stanic pro elektromobily. Jejich počet se v roce 2020 zvýšil dokonce o 70 procent. Nyní má Berlín na 1 700 nabíjecích bodů. Jen pro srovnání: V celém Česku bylo v březnu něco přes 1 500 nabíjecích bodů na více než 800 dobíjecích stanicích. Praha měla na konci roku 2020 těchto nabíjecích bodů, tedy možností připojení pro elektromobily, přibližně 260.

Průzkum BDEW, který zveřejnil magazín Clean Energy Wire, ukazuje, že od prosince 2019 bylo v německém hlavním městě přidáno 720 veřejných dobíjecích bodů, celkový počet se tak za rok z počtu 974 zvýšil na plných
1 694.

Těsně za Berlínem následuje Mnichov s 1 310 nabíjecími body, Hamburk s
1 226 a Stuttgart s 616. Dynamickou expanzi zaznamenal také Wolfsburg, město, kde sídlí společnost Volkswagen, které zaznamenalo roční nárůst až o 1 500 procent. Z 28 nabíjecích bodů v prosinci 2019 je nyní už 467.

Dobře je na tom i Bavorsko, to od prosince 2019 hlásí nárůst o téměř 50 procent a z německých zemí aktuálně se svými 8 325 nabíjecími body jednoznačně vede, následuje Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko. V celém Německu se v současnosti dají elektromobily nabít přibližně na 40 tisících veřejně přístupných místech, což je asi o 24 tisíc více než v prosinci 2019.

Pomalá politika a zbytečná byrokracie

Navzdory tomu, že situace v Německu vypadá velmi příznivě, zmiňují oficiální stránky německé metropole Berlin.de kritiku, kterou BDEW směřuje k politice, jež podle asociace stojí za pomalým pokrokem instalace nabíjecích stanic.

Nové vládní pobídky vedly k prudkému nárůstu nových registrací elektromobilů, které se teď nemají kde dobíjet. Německé ministerstvo dopravy má proto investovat téměř dvě miliardy eur do rozšíření německé nabíjecí infrastruktury pro elektrická vozidla podél dálnic v zemi.

V Praze se spíš jen plánuje

Němci si tedy mohou stěžovat na pomalou politiku a byrokracii, která rozvoj elektromobility brzdí, ale aspoň v Berlíně je nezanedbatelný počet skutečných dobíjecích stanic. To hlavní město Česka zatím uvízlo v množství slibů a výhledů do budoucna.

Teprve na konci února 2021 schválili pražští radní Generel rozvoje dobíjecí infrastruktury v hlavním městě Praze do roku 2030, podle něhož by mělo být v české metropoli do roku 2025 zprovozněno minimálně 750 dobíjecích stanic pro elektromobily, přičemž by do roku 2030 po Praze mělo jezdit až 200 tisíc elektromobilů.

Jestli je tento plán ambiciózní, ponechme na těch, kteří si elektromobil pořídili a potřebují ho někde dobíjet. Německo se každopádně svou sítí dobíjecích stanic podílí na jejich celkovém počtu v Evropě 20 procenty. Česko pak čtyřmi desetinami procenta.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.