Berlínská Generace Y — A zítra?

BERLIN – AUGUST 02: Sammlung Boros contemporary art museum in Berlin on August 02, 2012 in Berlin. The Bunker houses the private collection of Christian Boros. Here before area restoration.
Někdy mám pocit, že mezi dnes žijícími věkovými kategoriemi existují rozdíly staletí. Leží to na výchově dnešní mladé generace?Někdy mám pocit, že mezi dnes žijícími věkovými kategoriemi existují rozdíly staletí. Leží to na výchově dnešní mladé generace?

Tento článek je 5. a zároveň poslední částí, navazuje na úvod Berlínská Generace Y, Coworking Places, Bydlení budoucnosti, Výroba zdravých potravin1+1? 1+2? Single vítězí.

Nepoznala strádání ani chudobu. Svými rodiči byla ochraňována a podporována jako žádné generace před ní. Jejich rodiče nečekali při špatných známkách doma s páskem nebo vařečkou, ale hledali domácího učitele. A když se poprali na školním dvorku, jedinou konsekvencí je návštěva psychologa. Nejen dítěte, ale i učitele, který své žáky dostatečně neochránil. Ještě že zrušili povinnou vojenskou službu… to by byla pro nejednoho mladého muže skutečná tragédie. Rodiče odmalička brali dnešní mládež spíš jako partnery, se kterými je třeba mluvit a diskutovat, kteří mají vlastní názor. Chovali se k nim rovnoprávně, dali jim hlas i volbu rozhodnutí. To charakterizuje rodiče generace Y. A přesto (nebo právě proto?) si je tato mladá generace vědoma, že sliby na stále stoupající životní úroveň nemusejí právě v jejich případě platit. Proto se musí i této nejistotě přizpůsobit.

Personalisté vidí v tomto chování již dnes důsledky. Že generace Y je tak hladová po zpětné vazbě a potvrzení, že koná správně, je důkazem, že rodiče byli kamarádi. A nyní je hledají jak v pracovním, tak i v osobním životě.

V pracovním životě se mnoho firem tomuto trendu začíná přizpůsobovat. Pohyblivá pracovní doba, volný studijní rok, mateřská dovolená pro muže, čas pro rodinu, videokonference namísto služební cesty. McKinsey dnes láká pracovní potomky s možností vzít si každý rok tři měsíce neplaceného volna. Nadřízení začínají chápat, že mladá krev nemá za cíl udělat rychlou kariéru, ale prožít pracovně naplněný uspokojivý den tak, že večer má sílu se jít ještě bavit… ať už s přáteli, nebo s rodinou.

Jako by tato generace intuitivně ve své pracovní etice postavila zábranu pro burn-out, který poznali jejich rodiče. Výsledky poslední Shell Jugendstudie ukazují, že 70 % z nich je přesvědčeno, že v budoucnu nemůžou být štastní bez partnera a bez dětí. Pro mnohé se zdá být rodina bezpečným přístavem v nejistém světě. Jedno už, jestli jako měšťácká, nebo patchworková rodina s homo nebo hetero vztahem. A když vztah nebude fungovat, není problém jej ukončit. Být single přece není žádná ostuda.

„Mladí lidé dnes mají rádi luxus, mají špatné chování, pohrdají autoritou, nemají žádný respekt vůči starším lidem a klábosí, místo aby pracovali.“ Budeme souhlasit i po 2400 letech se Sokratovými slovy? Ještě k nim můžeme přidat varovné hlasy dnešních kritiků. „Generace Y je rozmazlená, zhýčkaná a senzibilní. Vůči sobě i vůči druhým. Ne tvrdá práce a zodpovědnost, ale požitek, zábava a dobrodužství jsou jejím hnacím motorem,“ říkají pedagogové, personalisté i pracovní poradci. Tvrdá slova. Vzpomeneme si při nich, kdy naši předkové udělali největší objevy a stvořili svá nejlepší díla, která přežila tisíciletí? A ejhle, v době, kdy kladli největší důraz na svůj zevnějšek, dobré jídlo, zábavu a bohatý společenský život, ke kterému pasují všechna adjektiva, jen ne prudérní. V dekadentní době posunuli Řekové a Římané lidstvo mílovými kroky dopředu tak, jak nikdo před tím ani po nich. Nekritizujme a nenaříkejme (to ostatně umíme ze všeho nejlépe), ale zkusme raději spojit zkušenosti naší zralé generace s nadšením, nadhledem, lehkostí a radostí ze života dnešních mladých lidi. Dejme jim prostor a šanci. Možná pak vznikne nová úspěšná komunita pro všechny. Generace W – Všichni Vespolek.

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch