Berlínská Generace Y — Výroba zdravých potravin

Téma zdravého způsobu života a s tím otázka kvality potravin je nedílnou součástí myšlení nejen hipsterů, ale také velké části mladé generace.

Tento článek je 3. částí, navazuje na úvod Berlínská Generace Y, Coworking PlacesBydlení budoucnosti.

Neznám z nich nikoho, kdo by se, byť jen okrajově, nezajímal o to, co jí, jakého je jídlo původu a jaký má vliv na naše životní prostředí. Znát snad všechny značky ginu, dát si v noci dobrého jointa, bavit se a tancovat až do rána, a přitom si vyměňovat recepty na smoothie či adresy, kde se daji koupit zaplatitelné biopotraviny, je běžnou praxí. Stejně jako poznámky typu „v Tchibu právě mají bio bavlněná trička” nebo „už jsi vyzkoušel senzační ponožky z konopí?“

ECF Aquaponik-Farmsystem je mladý startup, založený v roce 2012. V centru Berlína přišel na trh s novinkou, která se může stát ukázkovým modelem městského farmaření. Na jednom místě chovají ve třinácti kádích ryby a hned ve vedlejší hale pěstují zeleninu a bylinky. Vzniká tak eficientní aquakultura, která nejen že je v biokvalitě, ale také je šetrná k životnímu prostředí. Voda z kádí se přefiltruje a použije na zalévání rostlin. A protože amonium, které ryby vyloučí, přemění organicky na nitrát, není zapotřebí používat hnojiva. Nicolas Leschke, jeden ze dvou zakladatelů ECF projektu, k tomu dodává: „Protože používáme bio certifikované krmivo a ryby nedržíme masově, nemusíme používat – na rozdíl od ostatních aquakultur – žádná antibiotika.“ Na otázku, zda má velkoobchod o ryby zájem, tento sympatický hipster odpovídá: „Náš projekt realizujeme nyní v Bruselu na střeše supermarketu. Nikde tak nedostanete koupit čerstvější ryby. Zpracování ryb totiž probíhá přímo na místě a za čtyři hodiny už leží ryba ve fólii v regálu. Stejně krátkou cestu má i zelenina a bylinky. Žádné stovky kilometrů ve spedici, minimální zatížení životního prostředí. Naopak, my používáme vše, co příroda nabízí – světlo, vlhkost, déšť, slunce, rychlost větru i jeho směr. V současné době zde pěstujeme 18 tisíc kilo okounů ročně; než doroste ryba do váhy 500 g, trvá to zhruba osm měsíců. A týdně vypěstujeme osm tisíc hrnků bazalky. V létě potřebujeme na hrnek bylinky pět týdnů, v zimě šest. Vše opět v biokvalitě.“

zdrave-potraviny-ECF-Aquaponik-Farmsystem

Pro ty, kteří nemají ani zahradu, ani balkon, ale přesto si chtěji vypěstovat vlastní bylinky, nabízí pionýrské řešení pro indoor farming firma Infarm v Kreuzbergu. Protože většina rostlin v interiéru se nedá jíst, pěstují hlavně klíčky, sazenice a neobvyklé bylinky, jako například skořicovou bazalku. Ale podařilo se jim vypěstovat už i dýně. Rostliny visí ve starých skříňkách, které připomínají digitální státní knihovnu, na stěně mřížky, napojené na velkou vodní nádrž. „Naším cílem je přinášet do města čerstvé pochutiny a objevovat nové příchutě,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů startupu.

zdrave-potraviny-infarm-2

V roce 2015 se pětadvacetiletý Guy s bratrem a švagrovou přestěhoval z Tel Avivu do Berlína s pionýrskou myšlenkou. „Měli jsme plán – to nás odlišuje od ostatních, kteří se v Berlíně snaží najít své štěstí,“ směje se. „V Izraeli takový projekt nebyl zapotřebí,“ říká Guy. „Je dostatek slunce, vše vyrůstá venku. Ale v Berlíně? Zde pochází ovoce ze Španělska a zelenina z Egypta. A výběr je v supermarketu také poněkud omezený, ve všech řetězcích dostáváte stejné produkty. A tak ani nevíte, že něco jako skořicová bazalka vůbec existuje.“ Všichni tři sotva měli zkušenosti se zemědělstvím. Guy studoval čínskou medicínu a pracoval jako kuchař, Erez a Osnat pracovali ve filmovém průmyslu. Ale všichni tři sdíleli sen o soběstačnosti. „Nechtěli jsme jít na venkov, jsme děti z města,“ říká Guy s úsměvem. Berlín se jim líbil, lidé zde byli uvolněnější a ochotni více experimentovat než kdekoli jinde. Provedli hodně výzkumu a nakonec vyvinuli svůj podnikatelský koncept založený na interiérové laboratoři, která je zalitá v růžovém světle. Místo normální zahradní půdy se zde používá substrát z kokosových vláken, který neobsahuje houby a bakterie, které často přispívají k úhynu mladých rostlin.

zdrave-potraviny-infarm

Jak taková domácí mikrozahrada může vypadat, ukázali amatérští biologové ve spektakulární instalaci v restauraci 25Hours v hotelu Bikini Haus Berlin. Také jsou zastoupeni stánkem v kultovní tržnici Markthalle IX v Kreuzbergu.

Další část o Berlínské Generaci Y  „1 + 1?  1 + 2?  Single vítězí“ zase za týden, v neděli 3. 2. 2019.

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch