Berlínské trendy: Urban farming a urban gardening

Domäne Dahlem je velmi vážené místo v jihozápadním Berlíně. Doména je historickým panským sídlem bývalé vesnice Dahlem a nyní je živým skanzenem pro zemědělskou a výživovou kulturu s ekologickým zaměřením. Zemědělství se zde praktikuje již 800 let a snad právě proto doména odololala již mnoha pokusům politiků a spekulantů o novou zástavbu. Jak dlouho ještě?

Doména je nejen oázou pro procházky, ale také místem, kde městské děti často poprvé uvidí koně, králíky či kozy, včetně ohrožených druhů zvířat, které zde jsou také chovány. Nejen děti se zde můžou učit, jak se pěstuje mrkev a brambory a na oblíbeném bio trhu nebo v restauraci je navíc možné jejich výrobky také koupit nebo ochutnat.

Foto: Facebook / Stiftung Domäne Dahlem – Landgut und Museum.

Astrid Masson, provozní ředitelka v Domäne Dahlem, nyní přichází se zajímavým poznatkem: „Oblíbený urban gardening začíná nahrazovat urban farming,“ vyhlásila s ohledem na trend směřující k městskému chovu hospodářských zvířat. „V posledních letech výrazně roste poptávka po seminářích pro chovatele domácích zvířat, obzvláště kuřat. Dochází ke generační změně. Mnoho mladých lidí se nyní o farmaření zajímá,” říká Astrid Masson.

Foto: Facebook / Stiftung Domäne Dahlem – Landgut und Museum.

Petra Saballus, která již 27 let prodává kuřata k chovu hlavně zákazníkům z Berlína a Braniborska v Schöneiche u Berlína, tento trend také zaznamenává. „Mezi zákazníky je mnoho mladých rodin,“ říká. Chov kuřat je na vzestupu už roky. Období korony znovu vyvolalo poptávku v jejím podnikání. „V posledních týdnech jsme prodali o 30 procent více kuřat než obvykle,” dodává Petra Saballus.

K zájmu o vlastní kuřata přispěl i skandál s dioxiny před deseti lety. Také organický trend vede k tomu, že se zvyšuje zájem o vlastní chov. Podle odborníků se kuřata dobře hodí jako první pokus do chovu hospodářských zvířat, ale je třeba si uvědomit, že chov kuřat není snadný. Doporučujeme získat informace předem od místních chovatelských sdružení nebo návštěvou seminářů či z knih.

Také je třeba se domluvit se sousedy, zda mohou žít se zvířecím hlukem. Hluk z automobilů, sekaček trávy, štěkající psi, to vše s sebou přináší bydlení mimo města. Dejte pozor, aby vám soused, do vašeho nového dobrodružství nezasvěcený, nezpůsobil víc škody než nakonec radosti. Jedna německá firma v Brandenburgu proto přichází s nabídkou, že si můžete kuřata nejdříve pronajmout. A když bude vše fungovat, můžete si je potom s dobrým svědomím i koupit.

Více info najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch