CAMP otvírá Atlas modernismu. Nahlédnete?

Adam Štěch je teoretik designu a architektury, kurátor, novinář a vášnivý cestovatel, jehož cílem bývají zajímavé architektonické realizace v nejrůznějších koutech světa. Věnuje se především modernismu, poukazuje na jeho hloubku a rozmanitost a přibližuje ho studentům i veřejnosti. Modernismus je také důvodem, proč se Adam Štěch spojil s CAMPem a vytvořil jedinečný koncept přednášek s příznačným názvem Atlas modernismu.

„Baví mě psát o konkrétním domě a jeho příběhu. Necítím se být teoretikem klasického typu. Na autentickém objevování jsem vlastně závislý. Věci potřebuji vidět na vlastní oči. Třeba cesta do Jižní Ameriky mi ukázala budovy a architekty, na které bych jinak než například v ulicích Montevidea nebo Buenos Aires nenarazil. Modernismus je neskutečně pestrý. Není uniformní, není jednotvárný. Mám pocit, že je v něm pořád co objevovat,“ popisuje Adam Štěch.

Adam Štěch – teoretik designu a architektury, kurátor, novinář a cestovatel.

První z trojdílného cyklu přednášek proběhla v CAMPu včera a představila kolébku evropského modernismu – Itálii (Záznam si můžete pustit tady.). Další přednášky vás však zanesou mnohem dál, než sahají hranice Evropy. Na březen je připravena přednáška s názvem Transformace modernismu: Austrálie, v dubnu je potom plánována poslední – Tajemství modernismu: Uruguay + Argentina.

A proč právě tyto lokality? Australský modernismus významně ovlivnili mnozí evropští architekti, kteří do země utekli před 2. světovou válkou. Najdeme tam proto řadu velmi zajímavých a zdařilých staveb. Dubnová přednáška bude akcentovat exotické variace modernismu, které je právě v zemích jako Uruguay a Argentina možné pozorovat.

„V CAMPu se snažíme Pražanům představovat architekturu z různých koutů světa. Často je to inspirace nejen pro ně, ale i pro Prahu samotnou. O to více mě těší, že nám právě Adam Štěch, který skoro celý svět procestoval, představí ty nejzajímavější modernistické stavby, které v Praze chybí,“ dodává Štěpán Bärtl, vedoucí kanceláře CAMP.

Dubnová přednáška přinese ještě jednu zajímavost a sice křest první autorské knihy Adama Štěcha, která je jakousi biblí modernismu. Publikace stavby systematicky řadí podle jmen architektů, a tedy nerespektuje jejich umístění ani období vzniku. To tak dává čtenáři možnost nahlédnout do všech forem tohoto směru od německého a italského racionalismu, přes radikální japonský metabolismus, kouzelná portugalská 30. léta až po belgický poválečný modernismus. Modern Architecture and Interiors mapuje 14 let cestování za moderní architekturou všude po světě a je tak pestrá a mnohotvárná, jako směr samotný. Knihu graficky zpracovali Matěj Činčera a Jan Kloss z kreativní skupiny OKOLO.

Obálka knihy Modern Architecture and Interiors.

Co si tedy poznamenat do diáře?

  • 19/3/2020 – Transformace modernismu: Austrálie
  • duben 2020 – Tajemství modernismu: Uruguay a Argentina + křest publikace Modern Architecture and Interiors

Více o přednáškách i dalších zajímavostech ze světa architektury a městského plánování se dozvíte zde.

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch