Chutě německého konzumenta vín se mění. Může za to národní hrdost, ale i klimatická změna

„Prodeje sektu během pandemie rapidně klesly. Zejména proto, že se lidé nemohli scházet a slavit,“ říká Bärbel Weinert, ředitelka vinařství Prinz von Hessen z německého Johannisbergu ve vyhlášené vinařské oblasti Porýní nedaleko Mohuče. Němci stále častěji objevují růžová vína. Snad je to dáno i klimatickou změnou – zkrátka chtějí pít lehčí vína. Navíc také roste poptávka po bílých vínech s nižším obsahem alkoholu.

Jak vypadá typický německý milovník vína?

Dlouho platilo, že typický milovník vína je muž spíše vyššího věku. Tato skupina preferovala suchá vína, která se popíjela několikrát týdně. Dnes bych ale řekla, že je situace méně vyhraněná. Průměrná cena vína je v Německu velmi nízká a většina vín se prodá v samoobsluhách nebo supermarketech. Tento segment trhu ovládají lehčí vína s trochou zbytkového cukru. Z velké části se přitom jedná o zahraniční vína.

Dávají Němci přednost zahraničním vínům před vlastními?

Již řadu let je patrný výrazný nárůst spotřeby našich německých vín a tento segment má narůstající tendenci. Já osobně – a mohu mluvit i za naše vinařství – mám samozřejmě radost z toho, že v sobě Němci našli patriotismus k německým vínům. V oblasti červených vín Němec vždy sáhnul raději po zahraničním, ale to se teď také výrazně mění a německá vína celkově se ve vlastní zemi zaslouženě vrací na scénu.

Jaké odrůdy vín kromě ryzlinku hrají v Německu prim?

Mezi bílými je na prvním místě jednoznačně právě Riesling následovaný bílými burgundami, tedy Rulandským šedým a Rulandským bílým. V závislosti na konkrétním regionu je pak populární také Sylvánské, Müller-Thurgau a stále více samozřejmě také Chardonnay. Pokud jde o červená vína, dominuje Rulandské modré a Dornfelder. Všechny ostatní odrůdy vinné révy mají svá lokální ohniska popularity, jež jsou na celostátní úrovni spíše v pozadí.

Bärbel Weinert, ředitelka vinařství Prinz von Hessen.

Němci jsou také velcí milovníci sektu. Víte, proč tomu tak je?

Ano, to je opravdu pozoruhodný fenomén. Zejména proto, že Němci kupují a pijí sekt téměř výhradně při konkrétních příležitostech – řekněme, že pro sekt potřebujeme vždycky nějakou příležitost jako je Silvestr nebo narozeniny. Že bychom si láhev sektu otevřeli jen tak, je spíše výjimkou. Proto náš trh se sekty v Německu při pandemii tak utrpěl, protože se zkrátka nic neslavilo a lidé se nemohli scházet. Ale sekt jako takový u nás každopádně patří ke každé slavnostní příležitosti!

Jak byl měl podle vás chutnat správný ryzlink? A s jakým ryzlinkem by měl člověk začínat, pokud ještě nikdy žádný neochutnal?

Já osobně nejraději piji suché ryzlinky a mám ráda ty, které zrály tradičně ve velkém barikovém sudu. V našem vinařství se jako vstupenka do světa ryzlinků nejlépe nabízí suchý ryzlink VDP.Gutswein. Pak musí bezpodmínečně každý ochutnat náš ryzlink Kabinett Royal. V tomto případě na rozdíl od Gutswein pracujeme se spontánním kvašením a zrání probíhá v klasických velkých barikových sudech. Díky tomu ryzlink získává kořeněnou mnohovrstevnatost.

Jaké jsou v Německu aktuální trendy v pití vína?

Němci stále častěji objevují růžová vína. Myslím si, že je to dáno i klimatickou změnou – zkrátka chceme pít lehčí vína. Navíc také roste poptávka po bílých vínech s nižším obsahem alkoholu.

Stalo se víno součástí životního stylu Němců?

Asi bych to nerada zobecňovala pro celé Německo, pořád ještě existují velké regionální rozdíly. Ve vinařských oblastech tomu tak skutečně je – víno tam zkrátka patří k životnímu stylu a má své pevné místo mezi delikatesami. Nicméně, i přes tyto rozdíly se víno opravdu pozvolna stává nedílnou součástí německé kultury.

Víno Prinz von Hessen.

K jakému menu byste doporučila ryzlink?

Já si ryzlink ráda vypiji i samotný! (úsměv). Pokud jej chcete začlenit do menu, pak bych suchý a kořeněný ryzlink doporučila buď jako předkrm nebo jako aperitiv. Jeho kyselost totiž aktivuje chuť k jídlu. Pokud bychom ale chtěli ryzlink napárovat s nějakým hlavním chodem, pak bych zvolila opravdu plný ryzlink na barikovém sudu a dala si jej například k telecímu nebo nějaké rybě. Nicméně, meze se nekladou, takže ať si každý vyzkouší různé možnosti – dnes je vše dovoleno!

Jaké plány má aktuálně vaše šlechtické vinařství Prinz von Hessen?

V loňském roce jsme zahájili proces, na jehož konci bude naše vinařství produkovat výhradně bio vína. Pokud všechno poběží podle plánu, mohl by být rok 2023 naším prvním kompletně bio ročníkem. Je to pro nás velká výzva, která samozřejmě znamená velký krok kupředu. Ale jsme o něm přesvědčeni a těšíme se na všechny zkušenosti, které na této cestě nasbíráme.

Foto: Weingut Prinz von Hessen

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch