Cílem Roklenu je zmírnit nespravedlnost ve finančním světě a šetřit podnikatelům jejich peníze a čas

„Naší cílovkou jsou zejména menší a střední podnikatelé, kteří obvykle na tak výhodné bankovní podmínky nedosáhnou,“ uvádí Petr Kubíček, obchodní ředitel skupiny Roklen, se kterým jsme se bavili nejen o tom, jak malá firma poráží velké banky a jaké jsou trendy současného prodeje ve finančním sektoru.„Naší cílovkou jsou zejména menší a střední podnikatelé, kteří obvykle na tak výhodné bankovní podmínky nedosáhnou,“ uvádí Petr Kubíček, obchodní ředitel skupiny Roklen, se kterým jsme se bavili nejen o tom, jak malá firma poráží velké banky a jaké jsou trendy současného prodeje ve finančním sektoru.

Co je Roklen?
Roklen vznikl v roce 2014 s cílem zaměřit se na fintechové řešení problematiky finančního trhu. Z našich nejznámějších produktů máme v portfoliu RoklenFx, což je on-line směnárna určená pro fyzické a právnické osoby. Dále Fundlift, crowdfundingovou platformu, která slouží k investicím do začínajících či rozšiřujících se podnikatelských projektů. Zároveň máme ve skupině produkt Roklen Corporate Finance, který se zabývá zprostředkováním nákupu a prodeje firem, tedy klasické M&A poradenství. Posledním je Roklen24, náš finanční zpravodajský portál. Disponujeme samozřejmě licencí ČNB jako obchodník s cennými papíry a jako platební instituce.

To je docela široký záběr. Kolik máte zaměstnanců?
V současné chvíli 35. Hlavní sídlo je v Praze a pobočku, náš back office, máme ve Zlíně.

Co máte jako obchodní ředitel na starosti?
Všechny obchodní činnosti. Zejména ale prodej produktu RoklenFx. V rámci něj nabízíme klientům lepší podmínky, aby mohli své podnikání více zefektivnit a dosáhnout vyšších úspor.

Jak tento produkt funguje?
S většinou zákazníků se nemusíme vůbec potkat. Podepíšeme s nimi smlouvu a registrační formulář dle procesu AML (Anti Money Laundering), což neznamená, že by nám klient musel něco měsíčně platit nebo se zavazoval k určitému objemu směn. Od té chvíle přes nás lze měnit peníze, tedy porovnávat naše kurzy s těmi bankovními. Dospějete k tomu, že jsme většinou výrazně výhodnější.

roklen-finance-2

Jak je to možné?
Specializujeme se na tuto obchodní činnost a díky tomu ji můžeme provádět s nižšími náklady než banky, které sídlí ve velkých bankovních domech a drahých kancelářích. Většinu našich směn provádíme on-line a efektivněji. Klient může vedle on-line směn využít také telefonický dealing, kde mu naši odborníci s čímkoli poradí.

Do jakých částek lze směny využívat?
V rámci on-line aplikace z bezpečnostních důvodů provádíme transakce v rozhraní od tisíce až 200 tisíc eur. Při směnách přes telefonický dealing to může být i vyšší částka.

Jak dlouho to děláte a jaké jsou statistiky?
RoklenFx byl spuštěn v roce 2016. Od té doby máme více než 7000 klientů, z toho 1600 firem. Celkový objem uskutečněných směn přesáhl 65 000 transakcí v hodnotě téměř 30 miliard korun.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Zvažujeme rozšíření do dalších regionů EU. Nejdříve na Slovensko, kde si „rozjezd“ našeho projektu chceme vyzkoušet. V budoucnu uvažujeme například o pobaltských státech či Rumunsku a Bulharsku. Výhledově pracujeme na vícejazyčné verzi naší on-line platformy.

Jak bude vypadat poskytování finančních služeb do budoucna a jaký je trend?
Vše bude směřovat do on-line prostředí, Člověk tak navštíví fyzicky banku zhruba jednou až dvakrát za život, protože vše bude provádět on-line. Zároveň je zde tlak na maximální flexibilitu a na používání více poskytovatelů služeb než jen na jednu klasickou banku. Toto je jasný trend, v rámci kterého má Česká republika v evropském regionu skvěle nakročeno. Fintechové platformy v Čechách jsou navíc na výjimečně dobré úrovni a lidé jsou jim otevření. Češi jsou zkrátka fintechový národ.

Text Barbora Vojtová  Foto René Volfík

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch