Co má společné berlínská čtvrť Wedding s pražskými Holešovicemi?

Mnoho – obě městské čtvrti se nacházejí v rankingu britského magazínu TimeOut, který vyhodnotil 40 nejlepších městských čtvrtí ve městech na všech kontinentech.

Wedding, foto: Gordon Welters pro The New York Times.

Londýnský časopis “Time Out” chtěl zjistit, ve kterých čtvrtích se v době korony člověk cítí dobře, jako doma. Za tímto účelem bylo požádáno 38 000 čtenářů a odborníků o jejich oblíbená místa; výsledkem je listina 40 nejlepších čtvrtí na světě. Jídlo, kultura, zábava, komunita – jednoduše: Atmosféra čtvrti byla pro ranking rozhodující. 

Tento rok získalo hodnocení nový status. V roce 2020 trávíme mnohem více času v “naší” čtvrti, v němčině označené nepřeložitelným slůvkem “Kiez”. Co to znamená? To je místo, kde majitel bioobchodu zná mé chutě, květinářka od vedle moje jméno, Ital na rohu mě z jeho restaurace zdraví z dálky, i číšník na place zamává. Sousedi si nedělají naschvály a kadeřníka znám už 20 let. Zaplatím sice všude o malinko více, ale to mi stojí za pocit, že jsem součástí komunity, nejen anonymním číslem v supermarketu či mrakodrapu.

Zatímco Holešovice už jsou zmíněné v nejednom zahraničním průvodci, berlínská část Wedding (6. místo) doposud mnoha turistům známá určitě nebyla. Wedding má bohatou historii. Až do sjednocení rozdělila berlínská Zeď čtvrť na dvě části: přední části domů na Bernauer Strasse byly na východní straně, dokud nebyly později vyhozeny do povětří, ale chodník už byl na západě. Dnes je zde multikulti velmi populární, to je jasné. To se odráží také v nabídce obchůdků, restaurací, barů a kulturních zařízení. Nechybí zde bohatá zeleň, parky ani přírodní koupaliště.  

Wedding, foto: Gordon Welters pro The New York Times.

20. místo patří Holešovicím, které jsou oslavovány jako umělecká čtvrť plná barů, kaváren, kulturních míst, ale nachází se zde i jedny z nejoblíbenějších zelených ploch ve městě. Park Letná je domovem nejmalebnější pražské pivní zahrady a obrovského kulturního komplexu, kde kdysi stála největší socha Stalina na světě. „Nenechte si ujít DOX, působivou galerii současného umění o rozloze 3 000 metrů čtverečních, doplněnou vlastním dřevěným zeppelinem”, píše autorka článku Amanda Bell.

DOX Centrum současného umění, foto: informuji.cz.

Přehled top 10 nejlepších městských čtvrtí na světě:

1: Esquerra de l’Eixample, Barcelona

2: Downtown, Los Angeles

3: Sham Shui Po, Hong Kong

4: Bedford-Stuyvesant, New York

5: Yarraville, Melbourne

6: Wedding, Berlin

7: Shaanxi Bei Lu/Kangding Lu, Shanghai

8: Dennistoun, Glasgow

9: Haut-Marais, Paris

10: Marrickville, Sydney

Všech 40 nejlepších městských čtvrtí najdete zde.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch