Co nejblíž centra a pořád dráž. Kde se nejlíp žije Pražanům a kde Berlíňanům?

V české metropoli je nejoblíbenější lokalitou pro nové bydlení Praha 5, díky zázemí a snadné dopravě do středu města. V té německé je to Berlin-Mitte nebo čtvrť Prenzlauer Berg. Byty se tu ovšem nekupují, Berlín je městem pronájmů.

Praha zaslíbená

Když jsem se zeptala několika lidí, kde by chtěli v Praze žít, skoro všichni mluvili o Vinohradech, Dejvicích a Letné. To jsou městské čtvrti, o které je obecně velký zájem, ale… Každý máme o perfektním bydlení nějaké představy. Většina Pražanů ale bohužel nemůže vycházet pouze z nich, a to hlavně kvůli finančním možnostem. A tak se do popředí zájmu dostávají části města, kde rostou nové developerské projekty a kde je jak dobrá občanská vybavenost, tak podmínky pro klidné bydlení.

Dlouhodobě patří podle společnosti EKOSPOL, která se trhem s nemovitostmi v Praze zabývá už 28 let, mezi nejoblíbenější lokality v metropoli, v nichž si lidé hledají nové bydlení, Praha 5 a Praha 9. Pak následují Praha 10 a Praha 7. Jsou z centra stále dobře dostupné a zároveň umožňují bydlení blízko zeleně.

Vizualizace přeměny Smíchova. Foto: Sekyra Group

Oproti tomu z hledáčku zájemců mizí bydlení v centru, konkrétně v Praze 1 a Praze 2. Byty jsou zde drahé a všudypřítomný turistický ruch (pokud tedy zrovna není koronakrize) odrazuje od koupě. Obecně lidé preferují místa s minimálním provozem, která se nacházejí blíž k přírodě.

Nejvyhledávanější pražské lokality

Smíchov

Smíchov je přirozeným centrem Prahy 5. Důvodem, proč bydlet právě tady, je blízkost všech důležitých míst, která pro život potřebujete. Občanská vybavenost je na vysoké úrovni – nákupní centra, administrativní budovy, sídla předních firem. Kdo si potřebuje odpočinout od městské šedi, může navštívit Kinského zahradu nebo park Sacré Coeur. Na Smíchov se dopravíte jen pár stanic metrem B od samotného historického jádra Prahy, což jeho atraktivitu ještě zvyšuje.  

Vysočany

Dříve průmyslová čtvrť se proměnila na vzdušnou obytnou zónu se skvělou dostupností. Její části prošly příjemnou revitalizací, zvláště kolem říčky Rokytky. Svou roli zde hraje také velký a dobře udržovaný park Podviní, blízký lesík nebo sportoviště. Ve Vysočanech jsou hned dvě obchodní centra, O2 arena nabízí kulturní i sportovní zážitky, developeři zde staví jeden projekt za druhým, přesto je zde relativní klid.

Vršovice

Vršovice mají velkoměstský šarm. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku 20. století v secesním stylu a hned vedle socialistickou výstavbu, což se jinde v Praze nevyskytuje. Vybavenost je tu více než dostačující a zdejší obyvatelé oceňují blízkost Havlíčkových sadů a dalších menších parků. I proto jsou Vršovice oblíbenou lokalitou pro rodiny s dětmi. Navíc zde stále vznikají nové kavárny a restaurace.

Holešovice

Blízkost centra a Vltavy, bohaté kulturní vyžití, gastronomie a dobrá dostupnost. To jsou jen některé z důvodů, proč jsou Holešovice tak žádaným místem k životu. Podle webu britského deníku The Guardian dokonce patří mezi deset nejlepších čtvrtí v Evropě. Na každé volné ploše zde vyrůstají stovky nových bytů a kanceláří. Atraktivita této pražské oblasti neustále stoupá a bohužel s ní i ceny za bydlení.

Navzdory pandemii a zpomalení ekonomiky ceny bytů v hlavním městě Česka stále stoupají. Průměrná cena nemovitostí se podle zářijových dat Hypoindexu pohybuje kolem 95 tisíc korun za metr čtvereční. U nových bytů je to více než 108 tisíc korun ze metr čtvereční.

Jak to vidí Berlíňané

V Německu je třeba rozlišit bydlení ve vlastním a bydlení v pronájmu. Ve vlastním bytě nebo domě bydlí podle údajů Federálního statistického úřadu pouze 47,5 % všech Němců, což je mnohem méně než ve zbytku Evropy. Přestože nikde v Německu nerostou ceny nájemného tak prudce jako v Berlíně, počet žadatelů o byt stále roste. Je běžné, že na prohlídku jednoho bytu přijde i více než 200 žadatelů. Přitom podklady, které je třeba přinést pronajímateli, je celá řada a žadatel se před majitelem prakticky vysvleče donaha. Doklady musí obsahovat sebehodnocení nájemce, pracovní smlouvu a potvrzení o příjmu, potvrzení o bezdlužnosti, záruku délky pronájmu a nejlépe i osvědčení od předchozího pronajímatele. Pak se možná někdo začne se zájemcem i bavit. No a pokud onen zájemce všechny potřebné doklady má, může si začít vybírat i místo, kde by chtěl žít.

Nejžádanější berlínské lokality

Berlin-Mitte

Jak název napovídá, čtvrť Berlin-Mitte se nachází v samotném centru města. Je mezinárodní a kosmopolitní. Nabízí umění, kulturu, gastronomii. Vše je tu na dosah ruky. Už se ale nemluví o tom, že tato čtvrť je (nebo donedávna bývala) kvůli turistům nejhlasitější a nejpřeplněnější, kvůli demonstracím nejuzavřenější a kvůli koncentraci politiků s majáky na autech nejvíce houkající.

Prenzlauer Berg

Usadilo se zde mnoho startupů, které přitahují především IT profesionály z celého světa. Ti v této oblíbené části města oceňují i množství jednopokojových bytů. Ale i pro rodiny je bydlení v Prenzlauer Bergu také často první volbou. Existuje zde mnoho dětských hřišť, jsou zde centra denní péče, obchody pro děti a další zázemí. Téměř povstání tu nedávno ovšem způsobilo, když některé místní restaurace a kavárny začaly vyžadovat zákaz vstupu s kočárkem.

Kreuzberg

Tato nejznámější berlínská čtvrť je multikulturním centrem. Dříve zde bývalo nejlevnější nájemné v celém Berlíně, protože Kreuzberg ležel zapomenutý přímo u Berlínské zdi. Dnes je místem, kde ceny nájemného v posledních letech zaznamenávají největší nárůst v celém Německu. Byty se však postupně rekonstruují stejně jako fasády. Oranienstrasse, kde byl vynalezen kebab, je nyní centrem nové gastrokultury. V Kreuzbergu najdete ty nejzajímavější restaurace s kuchyněmi z celého světa.

Friedrichshain

Na vrcholu popularity nájemního bydlení je rovněž čtvrť Friedrichshain. Důvodem jsou velké společnosti, které se zde usadily, jako jsou například Zalando a Universal. Jelikož jejich zaměstnanci zaznamenávají vysokou fluktuaci, nájemné bydlení i u nich vede.

Jednou z nejžádanějších lokalit ke koupi nemovitosti v Berlíně je už dlouho jihozápad města se svými čtvrtěmi Zehlendorf a Wilmersdorf, k těm nejdražším patří tradičně Grunewald a Dahlem. Lákadlem je nejen blízkost centra, ale hlavně bezpočet lesů a jezer v okolí. Právě vysoké ceny jsou však důvodem, že zde dochází k novému trendu. V blízkosti ulic, kde dříve stály převážně rodinné domy a vily s jednou nebo dvěma rodinami, se nyní kupují pozemky, aby se na nich mohly stavět domy s mnoha byty.

Ve Friedrichshainu se také vede velký spor kvůli společnosti Amazon, která plánuje na Warschauer Strasse, tedy přímo ve středu této oblíbené čtvrti, do roku 2023 založit výzkumné a vývojové centrum s 3 400 zaměstnanci. Ti by měli působit v jedné z nejvyšších budov ve městě. Kampaň místních obyvatel nazvaná Berlín vs Amazon se tomu snaží zabránit. Lidé se obávají přílivu finančně silných zaměstnanců Amazonu, který by podle nich znamenal i konec místní rozmanité sousedské až komunitní kultury.

Prahu připravila Veronika Hong, Berlín Danuše Siering.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert