Corina Reich „Between Love and Loss“

Jazzová zpěvačka, pianistka a skladatelka se narodila v Berlíně jako dcera Češky a Němce. Vyrůstala v hudební rodině a studovala jazz a skladbu, mimo jiné u Sheily Jordanové, Hartmuta Fladta, Waltera Norrise a Davida Friedmana.Jazzová zpěvačka, pianistka a skladatelka se narodila v Berlíně jako dcera Češky a Němce. Vyrůstala v hudební rodině a studovala jazz a skladbu, mimo jiné u Sheily Jordanové, Hartmuta Fladta, Waltera Norrise a Davida Friedmana.

Jako zapálená pedagožka vydala vlastní výukové materiály. V jejím aktuálním albu Between Love and Loss jde o touhu, lásku a loučení, ale také o její české kořeny. Zhudebnila přitom texty spisovatelky Elišky Krásnohorské a básně Jaroslava Vrchlického.

Jak jsi přišla na nápad zhudebňovat české básně?

Moje matka se narodila v Praze. Když jí bylo čtrnáct, dostala se do Berlína. Její matka se provdala za Němce a obě pak utekly přes zelenou hranici do Západního Berlína. Později se zde také seznámila s mým otcem. Moje matka se mnou doma občas mluvila česky, zpívala mi české dětské písničky a vyprávěla příběhy. Později mi přeložila do češtiny několik textů, které jsem použila pro své skladby. A byla jsem opravdu překvapená, jak krásně to zní! Zjistila jsem, že čeština je nádherný jazyk ke zpívání a velmi dobře se hodí k jazzu. Český jazyk je pro mě velmi inspirující.

Kdy jsi začala sbírat české texty pro své nové album?

To rozhodnutí bylo celkem spontánní. Skladby k albu Between Love And Loss jsem měla již nějakou chvíli v šuplíku, ale nějaký čas ještě trvalo, než jsem našla vhodné muzikanty. Bylo pro mě velmi důležité, abych našla muzikanty, kterým budou texty blízké a kteří budou schopni je procítěně interpretovat. Jsem opravdu ráda, že jsem pro tento projekt získala Tayfuna Guttstadta (ney), Jörga Miegela (saxofon), Thibaulta Falka (piano) a Nesina Howhannesijana (kontrabas).

Corinna Reich

Koncerty v Berlíně

  • 7.  12. 2019 Corinna Reich Quintet, Greve Studios Berlin — Zehlendorf
  • 20. 12. 2019 Corinna Reich Quintet, Jazz Club B-Flat, Berlin-Mitte

Corinna-Reich-jazz-koncerty-rozhovor-martina-barta-2

www.corinnareich.com

Martina Bárta

Martina Bárta (*1988, Praha) vystudovala jazzový zpěv (UdK/Jazz Institut Berlin) a hru na lesní roh. Žije v Berlíně, kde pravidelně spolupracuje, mimo jiné s Big Band der Deutschen Oper Berlin, s americkým vibrafonistou Davidem Friedmanem a svou kapelou Scotch and Soda. Na mezinárodních jazzových festivalech je jako sólistka žádanou umělkyní.

Vánoční koncerty v Berlíně

  • Weihnachtszauber Gendarmenmarkt 2019, Berlin — Mitte
    Scotch and Soda – 02. 12., 05. 12., 09. 12., 11. 12., 16. 12. 2019
    www.scotch-and-soda.de
  • My kind of Christmas Vol. 2, A-Trane, Berlin-Charlottenburg
    Martina Bárta & her special guests — 22. 12. 2019,
    www.a-trane.de

jazz-martina-barta

Facebook: martinabarta.official, Instagram: @martinabartamusic

Text Martina Bárta Foto Michaela Džurná, Lenka Hatašová

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.