Děti si hrají na zabijáky, varují němečtí učitelé před seriálem Netflixu Hra na oliheň

KUALA LUMPUR, MALAYSIA – 24 OCTOBER, 2021 : Guard from Squid Game at the roadshow for the promotion of new Netflix show. Squid Game is a South Korean survival drama television series
Jihokorejský seriál Hra na oliheň (Squid Game) je údajně nejúspěšnější produkcí Netflixu. V devíti epizodách se odehrává příběh lidí, kteří jsou zadluženi a soutěží mezi sebou ve zdánlivě neškodných dětských hrách o milionové výhry. Má to ale háček – kdo nepostoupí do dalšího kola, zemře.

Záběr z propagační akce Netflixu na jihokorejské seriálové drama Hra na oliheň (Squid Game). Foto: Shutterstock 

Nyní se hra dostala i do přestávek německých škol a dokonce i do mateřských školek. Německá média reagují velkou vlnou varování, v nichž rozebírají možný vliv této hry na mládež. Např. magazí Chip cituje varování ředitele školky v Pinnebergu nedaleko Hamburku poté, co si učitelky ve školce všimly, že děti na sebe pokřikují – já tě zabiju. “Tato hra je brutální, oslavuje násilí a je obzvláště znepokojující pro děti. Výsledkem mohou být noční můry, strach a psychické problémy. Proto naše naléhavá výzva: Nenechte své děti sledovat tento seriál. Ani ve vaší přítomnosti.”

Deník Die Welt upozorňuje, že k podobným incidentům a varováním již došlo i v jiných částech Německa. “Učitelé hlásí, že se děti inspirují tímto seriálem ve svých hrách i na jejich školách,” uvedla Simone Fleischmannová, předsedkyně Bavorského svazu učitelů (BLLV). Žáci si často hrají podle seriálů nebo počítačových her, to je zcela normální. “Ale tato hra má úplně jiné dimenze a vyvolává to rozruch.”

Předmětným seriálem se zabývá i server GMX. Ten oslovil mediální koučku Dr. Irene Schulzovou s dotazem, jak takový obsah na děti působí a co mohou rodiče dělat. 

Schulz především kritizuje, jak je snadné se k této sérii dostat, i když je doporučena až od 16 let. Obsah prochází kanály sociálních médií a rychle a bez problémů se dostává k dětem. 

Na otázku, jak mohou rodiče před takovým obsahem děti varovat bez toho, aby jej jakkoliv démonizovali, odpověděla:

“Mladším dětem můžete jasně říct: Je to o násilí a smrti, není to vhodné pro děti vašeho věku, a proto se na to nedíváme. Se staršími dětmi se můžete pustit do rozhovoru a probrat s nimi například tyto otázky: Co se stane se společností, když řešíte takovéto problémy? Myslím, že jako rodič je vždy důležité mít jasný postoj a názor a probrat ho s dětmi. Protože zejména starší děti zákazy jen tak nepřijmou.”

Schulzová v rozhovoru vysvětluje, jaký dopad může mít sledování podobných her na děti. Její varování je jasné: Kromě sklonu napodobovat scény ze seriálu mohou být děti neklidné a trpět poruchami spánku, protože je obsah příliš zatěžuje. Sledování takového násilného obsahu je pro děti znepokojující. V závislosti na tom, jak je dítě citlivé, může mít i psychické následky. Ale vliv může mít hra i na sociální cítění: děti mohou seriál špatně chápat jako vzor, jak řešit  problémy.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch