Deutsche Welle: Česko chce konečně odškodnit násilně sterilizované romské ženy

Osud ženských příslušnic romské menšiny a současné dění v české politice zajímá i německé novináře z Deutsche Welle. Webový server této německé rozhlasové stanice připomíná nucené sterilizace žen, které v Československu probíhaly hlavně v 70. a 80. letech, ale některé ještě i po pádu komunismu. Čeští poslanci schválili v prvním čtení zákon, podle něhož by těmto ženám připadla jednorázová kompenzace ve výši 300 000 korun.

Ostravský protest žen kvůli odškodnění za protiprávní sterilizace.

Návrh zákona o odškodnění romských žen musí ještě definitivně schválit obě komory českého parlamentu, a to před říjnovými parlamentními volbami, připomíná Deutsche Welle. Jinak by ho musela projednávat až nová sněmovna.

Nezákonné sterilizace

Návrh na odškodnění protiprávně sterilizovaných žen podpořili poslanci zatím v prvním čtení, dále ho projednají sněmovní výbory. Návrh předložili poslanci z hnutí ANO a ČSSD společně s opozičními stranami KDU-ČSL
a TOP 09.

Přednostní zařazení bodu navrhla zmocněnkyně vlády pro lidská práva a poslankyně za ANO Helena Válková, profesorka práva, která působí i na univerzitách v Německu. Pokud by byl návrh přijat, měly by oběti dostat jednorázovou kompenzaci 300 000 Kč. Praxe nezákonných sterilizací se na území Česka a Slovenska týká několika stovek žen, zejména právě Romek.

Návrh zákona o odškodnění obětí schválila Poslanecká sněmovna v prvním čtení po několika neúspěšných pokusech. Helena Válková z vládnoucí strany ANO si je jistá, že kompenzace za nucené sterilizace projde parlamentem ještě do voleb, a bude tedy dána zákonem.

„Poté, co jsem nastoupila do funkce zmocněnkyně pro lidská práva, jsem vytvořila seznam témat, která bylo naléhavě třeba řešit. A tato záležitost byla jedním z nich,“ řekla Válková Deutsche Welle. Političce ANO se podařilo získat podporu pro její návrh kompenzace napříč politickým spektrem, s výjimkou pravicového extremistického hnutí SPD.

Musí se spěchat

Válková odkazuje nejen na rychlost, s jakou její návrh schválila Poslanecká sněmovna, ale také na velkou většinu 77 z 99 přítomných poslanců, kteří hlasovali pro. „Tato skutečnost mi dává naději, že zákon bude před volbami přijat. To je důležité, protože postižené ženy jsou dnes ve věku od šedesáti do sedmdesáti let. Nechci, aby musely čekat další roky.“

Návrh zákona o odškodnění stanoví, že ženy, které byly sterilizovány proti své vůli, musí nejprve prokázat svůj nárok. Poté by jej měla posoudit zvláštní komise z ministerstva zdravotnictví. Tento postup je nezbytný, aby byl návrh vykonatelný. Nárok na odškodnění kvůli nucené sterilizaci by mělo mít asi 400 většinou romských žen.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.