Eliška Bartek: Pohled do duše skrze akvarely

Eliška Bartek. Berlínsko-švýcarská Češka z Nového Jičína, světoběžnice, diva. Těch slov je zapotřebí mnohem více, aby bylo možné popsat tuto výjimečnou umělkyni. Chceš-li se podívat do duše umělce, podívej se na jeho obrazy. Nejlepší příležitostí v Berlíně poznat Elišku je zajít nyní do hilleckes probst galerie v Suarezstrasse. Tam probíhá společná výstava devíti umělců na téma Hitze (Frei).

Eliška zde vystavuje své nejnovější akvarely, které namalovala v izolaci korony. Cyklus nazvala Il mio piccolo paradiso; být v ráji však ještě neznamená se tak i cítit. Brilantní barvy, tah štětcem jako by vedla imaginární nadlidská ruka. Návštěvník brzy získá pocit, že život je procházka růžovou zahradou.

Není tomu tak. Eliška prozradila, že tyto obrazy malovala ve stavu hluboké deprese. „Když začala pandemie, podařilo se mi na poslední chvíli opustit byt v Tessinu a utekla jsem do své chaty vysoko do hor do Centovalli,” říká svým zakouřeným erotickým hlasem. Zde strávila nedobrovolně o samotě pandemický čas, obklopená magií hor a zničujícími zprávami.

Výstava běží do 15. srpna. Více informací najdete zde.

Galeristky Bettina Hilleckes a Anna Probst otevřely svoji galerii 25. ledna. Znalkyně umění plánují čtyři až pět výstav ročně. „To je jediný způsob, jak můžeme pečlivě výstavy připravit a dosáhnout tak vysoké úrovně, kterou jsme si předepsaly.” Plánují účast na uměleckých veletrzích art Cologne, art Karlsruhe, viennacontemporary und art Miami.

K 70. narozeninám Elišky Bartek 7. listopadu 2020 oslaví hilleckes probst galerie umělkyni vernisáží výstavy „Pensieri“, kdy se zde bude konat premiéra cyklu jejich akvarelů Diario di Maggia. Vyšly i knižně a v Německu budou představeny poprvé.

Příběh Elišky Bartek si můžete přečíst zde.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.