Gault&Millau Guide 2021: TOP 7 berlínských restaurací

“Nikdy nebyla gastronomická rozmanitost tak pestrá, nikdy nebyla kulinářská úroveň vyšší,” řekl Dr. Christoph Wirtz, šéfredaktor průvodce Gault&Millau Guide 2021. Gastronomická bible každoročně oceňuje ty nejlepší. Do nového Průvodce 2021 vydávaného organizací Restaurantlandschafft se dostalo 1 000 německých restaurací. 500 z nich je oceněno až 19,5 body. Berlín, který byl dříve považován za kulinářskou „poušť“, získal pěkných 21 míst. Zde jsou ty nejlepší z nich.

Gault&Millau je francouzský průvodce po restauracích. Poprvé ho vydali v roce 1965 Henri Gault a Christian Millau.

1. TIM RAUE 19,5 bodu, Rudi Dutschke Strasse

Toto nejvyšší ocenění získalo v Německu pouze šest šéfkuchařů a Tim Raue je mezi nimi. Není divu. Mistr už léta spolehlivě vaří ve všech svých působištích.

Je bezpochyby špičkovým německým šéfkuchařem s největším mezinárodním ohlasem. Jeho krásná restaurace představuje to, čím Berlín chce být – a někdy také je: moderní, uvolněný a trochu okouzlující. Jeho kuchyně přesvědčí osobitostí a charismatem. Vinný lístek je ohromující a nabízí přibližně 1200 prvotřídních položek.

2. FACIL 19 bodů, Potsdamer Platz

Restaurace FACIL v hotelu The Mandala je známá daleko za hranicemi Berlína svou vynikající kvalitou. Hosté zde najdou klasická jídla, která jsou připravována pouze z regionálních a sezónních produktů. Také interiér je pastvou pro oči. Kaskády vody a čistý design vytvářejí uvolněnou a vzdušnou atmosféru. Na střešní terase můžete stolovat uprostřed bambusových zahrad – v letních měsících dokonce pod širým nebem.

3. LORENZ ADLON ESSZIMMER 19 bodů, Unter den Linden 77

Hendrik Otto nazývá Lorenz Adlon Esszimmer svým domovem od roku 2010. A umí vybírat nejlepší produkty z nejlepších. Díky své schopnosti vybrat z nejlepších produktů ty nejlepší chutě a následně servírovat pokrmy nejvyšší kreativity a kvality dokázal snadno získat 19 bodů.

4. HORVÁTH 18 bodů, Paul-Lincke-Ufer 44a

Rakušan přišel do Berlína v roce 2010 a od té doby je věrný tradiční restauraci. V roce 2011 získal svou první hvězdičku v průvodci Michelin a Gault&Millau nyní dal restauraci 18 bodů.

5. RUTZ 18 bodů, Chausseestrasse 8

Přestože je víno ústředním tématem konceptu restaurace Weinbar Rutz, šéfkuchař Marco Müller je jedním z nejambicióznějších a nejinovativnějších německých šéfkuchařů.

Ve spolupráci s regionálními zemědělci vypracoval vlastní osevní plány a úzce spolupracuje s farmáři i chovateli, kteří mu dodávají ty nejlepší produkty.

Vinný lístek nemá v Berlíně konkurenci. Specialitou podniku je, že hosté nebo zákazníci si mohou vína zakoupit za maloobchodní cenu a/nebo si je ihned vychutnat v baru a restauraci za dodatečný poplatek za korkovné ve výši 18 EUR za láhev.

6. ENRST 17 bodů, Gerichtstrasse 54

Nejmenší berlínská restaurace a jedna z nejvychvalovanějších v Německu. Pouze 8 míst ke stolování vyneslo Dylana Watsona-Brawna do nejvyšších kulinářských sfér. Se svým týmem oslavuje 20 velmi filigránských miniaturních kurzů japonské strohosti a dokonalosti. Jakou sílu může mít malý plátek kůry yuzu!

7. FRÜHSAMMERS RESTAURANT 17 bodů, Flinsberger Platz 8

Sonja Frühsammerová vede se svým manželem Peterem společný projekt šéfkuchaře a hostitele v tenisovém klubu Grunewald. Vytvořili restauraci, ve které byly role obou definovány hned na začátku. Sonja měla na starosti kuchyni a Petr hosty. Sonja získala svou první hvězdu v roce 2014 a nynějších 17 bodů je více než zasloužených. Nejlepší berlínská šéfkuchařka důsledně zdokonaluje svůj styl a rukopis a vytváří kuchyni, která je nyní v hlavním městě skutečně osobitá a jedinečná. Jídlo nikdy není těžké, ani okázalé, ale lehké, elegantní, odvážné a ovocné.

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert