Generace Korona

Je to zajímavé. Po názvech skupin mladé Generace X, Y, Z už chybělo písmenko na pokračování. Příroda si ho našla sama. Generace Korona se stává společným názvem pro 20 – 30leté, kterým podnikatelé a firmy dříve leželi u nohou. Najednou je práce pryč a najít novou není lehké. Jak dlouho potrvá, než se s těmito ztrátami vyrovnají?

Party, cestování, svoboda. Lehkost bytí, která byla synonymem dnešní mladé generace. Na kterou party půjdu? Rozhodnu se až večer. Víkend v Budapešti nebo na Mallorce? Za pár korun odletět kamkoliv do Evropy bylo samozřejmostí stejně jako pas, který byl jen nutností v lehkém cestovním zavazadle. Práce, bydlení, vztahy… vše vyměnitelné, nahraditelné. Rychle a snadno. Slůvko ekonomická krize znali mnozí jen ze slovníku cizích slov.

Studie posledních týdnů však ukazují, že u mladé generace „existuje velká obava z nezaměstnanosti a ztráty zaměstnání, velká obava, že se člověk dostane do materiální nepohody nebo dojde ke ztrátě kvality života“. Jsou ochotni nebo budou donuceni vyměnit samozřejmost svobody za bezpečnost a stabilitu?

V Německu se počet nezaměstnaných od dubna do června výrazně zvýšil v důsledku koronové krize; ve srovnání s předchozím rokem o 638 000. Obzvlášť dramatická situace je v hlavním městě – statistika za červen uvádí, že každý čtvrtý nový nezaměstnaný v Německu je z Berlína. Největší nárůst nezaměstnaných se týká lidí ve věku 18–25 let! 

Kurzarbeit v dubnu dosáhla nejvyššího stavu v historii Západního Německa – 6,8 milionu lidí, odhad za květen leží u 6 milionů. Ministr práce Hubertus Heil předpokládá, že “tento instrument pomůže lidem zůstat v pracovním poměru.” 

Mladí lidé silně věří, že se pomalu ale jistě vše vrátí do starých kolejí. Vědí ale, že “nevstoupíš dvakrát do stejné řeky?”

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.