I Češi mohou v Německu pořídit auto bez daně. Třeba díky společnosti 9xx automotive

Není už žádnou výjimkou, že Češi nakupují auta v Německu. A to jak pro soukromé využití, tak i pro podnikání. Při nákupu firemních vozidel na ně však čeká nepříjemnost v podobě zpětného vymáhání DPH. A v případě luxusních vozidel je navíc ve hře spousta peněz. V berlínské ulici Genthiner Straße existuje společnost 9xx Automotive, která pro firmy se sídlem v EU vyřídí vše potřebné. Od samotného prodeje vozu až po prodej v režimu netto, tedy bez DPH.

Firma 9xx automotive GmbH byla založena v září 2009 v Berlíně a je součástí skandinávské skupiny Anders Hedin, která má pobočky po celé Evropě. Majitelé působí v automobilovém průmyslu ve Skandinávii od poloviny osmdesátých let a provozují mimo jiné autosalony pro 30 různých značek s více než 3 000 zaměstnanci. Každý rok realizuje společnost 9xx na celém světě stovky prodejů v režimu netto a počet jejích zákazníků neustále roste.

Trik prodeje bez DPH

V případě, že firma, tedy plátce DPH se sídlem v EU, nakupuje v Německu zboží, platí, že takový nákup v zemi nepodléhá DPH. Koupě vozidla je ovšem spojena s řadou byrokratických nástrah a daňových detailů, na které je třeba myslet. To vede k tomu, že mnoho německých firem nechce prodávat zboží na území EU bez DPH, popřípadě požadují předem od kupujícího na DPH kauci, která by se vracela až po doložení řádného vývozu.

O tom by mohl vyprávět každý, kdo se již někdy pokoušel získat zpět zaplacenou DPH z finančních úřadů. Pro zjednodušení a zabezpečení celé transakce pro všechny zúčastněné nabízí společnost 9xx německým obchodníkům a jejich zahraničním zákazníkům prodej v režimu netto, který se vztahuje na všechny druhy zboží. Zákazník uhradí společnosti 9xx cenu bez DPH a poplatek ve výši 2 %, ale obchodník dostane zaplaceno od společnosti 9xx plnou cenu i s DPH. Pro obě strany odpadá náročná administrativní zátěž a také riziko spojené se zpětným vymáháním daně.

Zisk v pandemii

Společnost je v úzkém kontaktu se všemi autorizovanými prodejci luxusních vozů a často je schopná obstarat vozy i bez dlouhých čekacích lhůt.

Tahle strategie zprostředkování nákupu vozu bez DPH očividně funguje. Na otázku, v jakém roce dosáhla firma největšího zisku, odpovídá Jacqueline Grundmannová ze společnosti  9xx automotive  GmbH bez váhání: “Od založení naší berlínské kanceláře před 19 lety jsme dosáhli největšího zisku jednoznačně během pandemie v roce 2020.” Kdo by taky nakonec nechtěl v nejistotě pandemie ušetřit, že.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch