Italské árie spojují

Klasická hudba a její interpreti? Už slyším tu odpověď: „Ne, to není to nejdůležitější, co je teď třeba komunikovat.” KAŽDÝ hlas je stejně důležitý! Také ten operní, který hory přenáší. Běžné zprávy nás zasáhnou na povrchu, jen pár se jich dostane do morku kostí. Dvě takové vám nabízíme. Sbor z Říma, přenášen virtuálně z obýváků sólistů sboru a hudební odpověď české sopranistky z terasy Tančícího domu.

Se svým strachem, ale i hlasem přichází k posluchačům sbor International Opera Choir z Říma, kterému se při interpretaci sboru Židů z opery Nabucco podařilo něco výjimečného. Za pomoci technických možností na mobilním telefonu přispívá každý člen sboru svým hlasem ze svého domova. V úvodu zpěváci konstatují, že korona změnila do hloubky každodenní život Italů. Všichni musí zůstat doma; také zpěváci, dirigenti a mnoho dalších – ti všichni platí vysokou cenu za nemožnost vystupovat. Sbor otevřel svoji virtuální zkušebnu a aspoň na chvíli se každý z nich věnoval tomu, co opravdu umí – nám zazpívat. 

Až zamrazí, když si člověk uvědomí závěrečná slova: O t’ispiri il Signore un concento, Che ne infonda al patire virtù… Kéž ti Pán dá znamení, které nám dodá sílu snést utrpení.

Česká sopranistka Markéta Fassati, svým hlasem již rozezněla koncertní síně po celém světě. Podporu země, která je kolébkou opery, pojala v neděli po svém. Na terase Tančícího domu s pohledem na Pražský Hrad a na liduprázdné ulice centra města, nazpívala píseň Il Mondo, která svým textem koresponduje se stávající situací. Mnozí její hudební kolegové a přátelé v Itálii jsou v epicentru zákeřného viru. Sama je čerstvou maminkou, a tak ze svého domu v době karantény s manželem ven téměř nevychází. Jen pro toto video udělala výjimku. „Byla to velmi spontánní akce natočit toto video. Cítila jsem potřebu dodat lidem sílu a odhodlání alespoň tímto způsobem na dálku,” říká Markéta po telefonu.

Věnuje se hudbě různých žánrů z různých historických období, je zakladatelkou Fassati Art Festivalu. Až situace dovolí, těšíme se, že spolu připravíme rozhovor. 

Více se o ní dozvíte zde.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch