Italsky snadno a chutně

Italština je temperamentní, vášnivý jazyk, stejně tak lidé, kteří jí mluví. Pojďme se skrze jazyk podívat na příběh nezvyklého konceptu restaurací Vapiano, jehož pobočku najdete nově v  nákupní galerii Myslbek na Praze 1.

Gastronomický koncept ve stylu fresh casual dining vznikl v  Hamburku a  od roku 2002 se síť Vapiano rozrostla do 215 restaurací ve 33 zemích na 5 kontinentech.

Víte, odkud vlastně vznikl název Vapiano? Chi va piano, va sano e va lontano znamená v  italštině doslova „Kdo nespěchá, jde zdravě a  dojde daleko.“ Nebo chcete-li: „Bez spěchu a  starostí dlouhý život s radostí.” a  kdo by si dnes chtěl přidělávat starosti? Je příjemné vědět, že vaše jídlo už řeší někdo jiný, ale vy jste hlavním šéfkuchařem a  určíte si, jak má být váš pokrm připraven. Pak už si vaši voňavou Itálii vychutnáte pod větvemi pravého olivovníku s  lehkostí, con facilità. Těstoviny, pizzy, saláty či různé antipasti si objednáváte přímo u  vapianistů – vašich osobních kuchařů.

Italštinu a  dobré jídlo mám spjaté s filmem Jíst, meditovat, milovat. Záviděla jsem Julii Roberts, jak si s  přáteli vychutnává vino di casa (domácí víno) a  pizzu až z  Neapole. Pizza, pasta, insalata – to je základní slovní abeceda. Kdo by aspoň na chvíli nechtěl zažít chuť pravé Itálie?

vapiano-4

Pizza – je nejznámější slaný koláč na světě. Původ slova vychází ze slova picea, který se začal poprvé objevovat v  jižní Itálii. Už z  konce 17. století jsou známy v  Neapoli první pizzerie. Ve Vapianu se těsto na pizzu připravuje každé ráno čerstvé. Na vás už je jen vybrat si, co bude těsto zdobit. Vaší kreativitě a  chuťovým buňkám se limity nekladou!

Pasta – je italský výraz pro těstoviny. V  každé pobočce Vapiana mají vlastní manufakturu na přípravu čerstvé domácí pasty a  vy máte díky prosklené manufaktuře šanci podívat se na celý výrobní proces. K  výrobě se používá semolinová mouka z tvrdé pšenice nebo celozrnná špaldová mouka. Můžete si vybrat z  různých tvarů a  velikostí. Z  jedenácti druhů těstovin jso i dvě celozrnné (špaldové).

Vapiano-Myslbek-1

Insalata – v  češtině znamená salát a  je to skvělá varianta v  případě, když zrovna potřebujete odlehčit od lepku. A  jaký salát ve Vapianu dostanete? No přeci takový, jaký máte nejraději!

Osobně miluji Insalata Cesare. Uvádí se, že tento lehký salát s  kuřecím masem, krutony a  hoblinami parmezánu, vymyslel Ceasar Cardini, italský přistěhovalec v  USA. Poprvé jej uvedl na slavnostní tabuli při oslavách Dne nezávislosti 4. 7. 1924.

vapiano-3

Na Vapianu je skvělé to, že jste tady „free“. Nečekáte, až vás někdo usadí na místo, a  nelovíte pohledem číšníka pokaždé, když máte prázdnou skleničku. Vše si sami režírujete jako doma. Včetně přehledu o  vaší útratě. Při vchodu totiž dostanete čipovou kartu, na kterou si nabíjíte vaše objednávky. Domácí pohodlí a  přátelská atmosféra je to, co kromě „jídla na míru“ dělá Vapiano tak úspěšným konceptem. Přijďte zažít.

NG Myslbek – 1. patro
Na Příkopě 19-21, Praha 1
Po—Ne 11:00—23:00
www.vapiano.cz

Text Barbora Pečová

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch