Jak umět relaxovat prozrazuje kniha Be Well

Od května obohacuje knižní trh ojedinělá kniha Be Well. Její autorka Kari Molvar čtenáře provází souvislostmi péče o tělo i ducha, přičemž čerpá z tradic historie, nebojí se dotknout šarlatánství nebo inovativních přístupů. Jde o velmi sofistikovaný ponor do hlouby největších radostí života a možná také o návod, jak dokázat „vypnout“…

Spisovatelka pravidelně přispívá do magazínu The New York Times Style Magazine jako editorka rubriky o zdraví a kráse. Její kniha Be Well je vynikajícím a nevšedním výzkumem toho, kam se ubírá „wellbeing“ – čili wellness, pokud chcete, nebo zkrátka péče o tělo a ducha – v jednadvacátém století. Kniha na svých 256ti stranách odráží toto čím dál tím opomíjenější a zároveň důležitější téma na pozadí současné společnosti.

Neopomíjí ani vliv – na první pohled nesouvisejících – faktorů jako je kultura nebo architektura prostoru a nevtíravě představuje myšlenky hlavních protagonistů, stejně tak jako jejich často oprávněné obavy.

Publikace nabízí náhled na péči o naši tělesnou i duchovní stránku v historických souvislostech a porovnává tehdejší praxi se současnými moderními přístupy. Poukazuje na to, jakou roli v této oblasti hrají služby, zejména v rámci cestovního ruchu, ale také módní průmysl a kosmetický svět.

V knize najdete také kapitoly, které se zabývají kořeny pojmu lidská krása, ale také rovnováhou mezi fyzičnem a psychičnem – tak zvanou potravou pro mysl. Autorka čtenáře seznamuje i s výjimečnými místy pro jógovou praxi, meditaci a východní filozofii.

S knihou si uvědomíte například to, že chodit do spa není jen výdobytek moderního stylu života, ale že jde ve skutečnosti o léčebný proces. Povolit svaly, nechat své tělo vykoupat v bylinné lázni nebo jej oblažit éterickými oleji znamená mnohem víc, než si myslíte. Jde o blahodárný alchymistický koncert pro vaše buňky. I tím se dostáváte do terapeutických praktik, které mají svůj původ v dávné minulosti. Vodní a bahenní koupele patřily na denní program starých Řeků a Římanů. Už tehdy nebo právě tehdy věděli a vnímali pozitivní účinky relaxace a využívání přírodních zdrojů.

Řádky knihy – včetně 250ti fotografií – vám napoví, že wellness může být ideální cestou do nitra vašeho těla, do „samo-ozdravných“ procesů. Někteří o knize tvrdí, že jde o průvodce, který vám našeptá, jak ovládnout a pochopit umění zdravého života.

Na stránkách knihy najdete také jednoduché a klíčové principy různých stravovacích přístupů. „Koření a bylinky jsou základními stavebními kameny zdravého a harmonického těla,“ uvádí příznivci ájurvédy. „Jídlo by mělo chutnat, ale i vypadat dobře, měli byste se po něm cítit spokojeně a hlavně by mělo být vaší radostí, nikoli něčím, co vás bude stresovat a od rána do večera vám zaměstná hlavu,“ uvádí výživoví poradci.

Be Well je ojedinělou výpovědí, díky které poznáte, že wellbeing může mít nekonečně mnoho forem, přístupů a úhlů pohledu. Jde o knihu, která uchopila atraktivní téma, avšak velmi specifickým stylem, kde zůstává prostor pro zastavení, posouzení individuálních priorit a možná i osobní transformaci.

Více ZDE

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.