Jan Hnízdil v nové knize říká: Němci jsou s psychosomatikou mnohem dál

Rebel Hnízdil. Tak zní název knižní novinky, biograficky laděné knížky novináře Jana Müllera o jednom z nejznámějších a také nejvíce politicky aktivních lékařů současnosti, MUDr. Janu Hnízdilovi. Vydavatel n&n magazine se stal mediálním partnerem tohoto knižního projektu.

Jan Hnízdil na své chalupě. Foto: Ivy Morwen

Jana Hnízdila znáte jako muže, který vytáhl do boje proti farmaceutickým firmám a lidem ukázal, že prášky jim zdraví nezachrání. Nebo jako muže, který se nebál říct nahlas, že mnozí politici jsou zkrátka a dobře psychopati. V covidu hájil svobodu proti přehnané regulaci a nerozpakoval se jít nejen proti vládě, ale i proti lékařským elitám. Pro mnohé jsou jeho protirouškové a protivakcínové názory příliš radikální a i v řadě médií je dnes Jan Hnízdil persona non grata. Přesto či právě proto jsou jeho blogy nesmírně populární a jeho knihy se pravideně stávají bestsellery.

Hnízdilovy názory jsou jistě mnohdy kontroverzní, ale čtenáři dávají námět k zamyšlení. MUDr. Hnízdil je vtipný a pronikavý glosátor dnešní zvláštní doby. Jako kritik zdravotnického matrixu a lidské hlouposti je nesmlouvavý, ale nebojí se sám jít s vlastní kůží na trh. V knize vzpomíná na někdejší členství v KSČ, které považuje za vlastní selhání, ale díky němu pochopil, co dokáže autorita, řád a síla davu. Nebo na své začátky v psychosomatické medicíně, kdy se učil hledat příčiny nemocí v životě pacientů, a ti se najednou začali uzdravovat. Přiznává, že během covidového období zažil i on sám vážné zdravotní problémy způsobené stresem. 

Čím onemocněl svět

Inspiraci pro svou práci Jan Hnízdil dlouhodobé hledá u německých lékařů, kteří rozvíjí celostní medicínu. I v Německu je ostatně mezi lékaři a odbornou veřejností nemalá část těch, kteří oficiální covidovou politiku neschvalují. “V Německu už je dlouho atestačním oborem Psychosomatische Medizin. Například propagátor psychosomatiky, doktor Jan Poněšický, pracoval na renomovaném pracovišti v Berggiesshübelu, na Klinik für Ortopedie und Psychosomatische Medizin

Nejkvalitnější psychosomatická literatura je podle Jana Hnízdila také německá: „Třeba Psychosomatische Medizin od Thure von Uexkülla. Nebo řada publikací od Ruedigera Dahlkeho. Nejvíc se mi líbí jeho knížka Čím onemocněl svět. K té se vracím snad každý rok.“ Zajímavostí je, že předmluvu ke knize napsal propagátor terapeutické metody systemických konstelací Jan Bílý, který tuto metodu poznání skrytých vazeb v rodině či na pracovišti přinesl do Čech také právě z Německa. 

Kniha rozhodně není oslavná. Jan Müller s doktorem Hnízdilem často polemizuje – hlavně ohledně jeho názorů na roušky či očkování. Období covidové epidemie se kniha Rebel Hnízdil věnuje podrobně. Hnízdil mluví nikoliv o epidemii covidu, ale „epidemii strachu“, která ukázala, že největší nebezpečí pro společnost se skrývá v bezhlavém následování davu. 

Současný premiér nám podle Jana Hnízdila předvedl, jak se stát řídí jako firma zvířat: “Když se blíží nebezpečí, dobytek se zavře do chlíva a nepustí ven, dokud hrozba nepomine. Nechal zavřít hranice, školy, obchody, živnosti, na ústa nám nasadil roušku. Pak na nás vyplázl jazyk a řekl: Čau lidi! Chtěli jste mě zavřít, tak jsem zavřel já vás!“ 

Čtenáři N&N si mohou knihu pořídit nejjednodušeji na webu muzabooks.cz, přímo od vydavatele. 

Jan Hnízdil na obálce knihy. Zdroj: muzabooks.cz.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.