Jarní oslava designu se v Berlíně a ve Zlíně ponese v duchu spolupráce a udržitelnosti

Koronavirová pandemie za posledních čtrnáct měsíců otřásla kulturním světem hned několikrát. Nešetřila přitom nikoho, designery nevyjímaje. Kromě všeho špatného ale zafungovala také jako budíček, který ukázal, že změna zažitých procesů je nevyhnutelná a ovlivnil jak tematickou tvorbu designerů, tak formu a význam týdnů designu všude na světě. Jak tedy může design přispět k vývoji společnosti? Na to v květnu odpoví Zlin Design Week, jehož letošním tématem je spolupráce, a Berlin Design Week, který vidí jako klíčový prvek udržitelnost.

Ilustrační foto Zlin Design Week 2021.

Vzhledem ke stávajícím opatřením se u nás hromadné kulturní akce ještě konat nemohou a týden designu ve Zlíně proto proběhne online. V Berlíně jsou podmínky příznivější a tamní svátek designu se tak uskuteční kombinovanou formou, část online, část offline.

Ve Zlíně spolu a online

Přednášky, přehlídky a výstavy v rámci Zlin Design Weeku se uskuteční v týdnu od 7. do 14. května a poběží na online platformách jako je Zoom, YouTube nebo Google Meets. Kromě udělení ceny Best in Design, kterou letos získá už dvanáctý laureát, budí očekávání i hosté plánovaných konferencí. Mezi nimi je například Vasjen Katro, autor projektu Baugasm, marketér Maksmilian Kallhed, spoluzakladatel The Pop Up Agency, nebo Joana Lacerda, koučka a ředitelka dopadu v The Power House. Toto propojení designu a marketingu se letos odehraje netradičně prostřednictvím videí a podcastů. Vůbec poprvé se na festivalu představí i tak široké spektrum mezinárodních projektů mladých designérů – od návrhu polského komunitního centra, přes realizace zkoumající možnosti upcyklace a redesignu, po inovativní software Monoceros rozvíjející téma diskrétní agregace. 

Nino Goderidze – jeden z adeptů na cenu Best in Design v kategorii Fashion Design.

Téma SPOLUPRÁCE se objeví zejména v rámci výstavy Spolu: OKOLO Minute, která prezentuje design jako přirozeně kolaborativní proces. Kreativní skupina OKOLO pro výstavu připravila minutová edukační videa, která zasazují reálné objekty do abstraktního prostředí a představují důležité designové spolupráce z historie i současnosti. Kurátorem výstavy je Adam Štěch, mimo jiné teoretik designu a architektury.

Revoluce pandemií

Koncem května odstartuje týden designu v Berlíně, a i tady se dočkáme různých formátů od výstav a showroomů až k projekcím, konferencím a workshopům. Celý program je naplánován na jedenáct dní (od 27. května do 6. června), bude probíhat na několika místech v Berlíně a samozřejmě také zčásti online.

Přednáška na Berlin Design Weeku v roce 2019.

Hlavním tématem akce jsou NOVÉ TRADICE, které vznikají právě jako reakce na současnou pandemii. Klíčovou otázkou je podle organizátorů význam ekologické a společenské udržitelnosti a způsob, jakým lze tyto problémy zkoumat a řešit pomocí kreativity zaměřené na inovace. Odpovědí je podle nich jasný, udržitelný a trendový design, který může iniciovat jakýsi „nový normál“ a inspirovat i další oblasti společnosti, které se v současnosti proměňují.

Otevírací akcí berlínského Design Weeku bude DESIGN POOL, což je třídenní showroom v konceptuálním obchodním centru Bikini Berlin, kde si budete moci prohlédnout a případně i koupit novinky známých i začínajících designerů. Stejně jako ve Zlíně proběhne i zde online přenos z diskusí a rozhovorů s designery, které v programu najdete jako OPEN STUDIO NIGHTS.

Detail z DESIGN POOLu v roce 2019.

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch