Jde to i v zimě: Vybrali jsme top 10 běžeckých tras v Praze a v Berlíně

Je to takový novoroční městský trend. Poté, co ve spižírnách dojde to nejlepší cukroví a to méně povedené naházíte kachnám, máte při pohledu na přežrané ptactvo najednou pocit, že byste měli s tím svátečním obsahem uvnitř svého těla něco dělat. Ulice měst se pak plní i takovými běžci, podle jejichž stylu běhu a oblečení poznáte, že obvykle neběhají a že to i letos vydrží maximálně do února. Letos je běžců ještě víc, protože jsou zavřená fitness centra a tělocvičny všeho druhu. Výhodou běhu je navíc fakt, že potřebujete pouze boty (no, něco na sebe taky) a pak už jen trasu, po které se rozeběhnout. Jaké jsou ty nejlepší v Praze a Berlíně?

Běhání patří společně s cyklistikou k nejoblíbenějším sportům v Česku. Podle čerstvého průzkumu agentury Raul je právě běh po cyklistice a turistice (tady je ale těžko říct, co tím kdo myslí) třetím nejoblíbenějším sportem. V Německu je běh z volnočasových aktivit zdaleka nejoblíbenější. Běh nebo sportovní chůzi pravidelně „pěstuje“ 60 procent Němců.

V Berlíně je běžecký trend mnohem delší než v Praze, také „zelených míst“ poskytujících zázemí k běhu je tu i podle mých zkušeností mnohem víc. A zatímco u nás vidíte běhat hlavně generaci lidí od 25 do nějakých 50 let, v Berlíně úplně běžně při běhu potkáte devítiletého kluka stejně jako osmdesátiletého pána. Nutno dodat, že Praha se Berlínu v běžeckém trendu přibližuje. A kde se dá v obou městech nejlépe běhat?

Stromovka

Stromovka prošla v posledních letech velkou rekonvalescencí a svým prostředí konkuruje světovým parkům. Na běh je přímo ideální, protože si v ní zatrénuje každý. Díky kvalitnímu asfaltu je vhodná na tempový trénink, pokud chcete potrénovat kopce, tak si jich také najdete hned několik, a jestli vám běh po asfaltu nedělá dobře na kolena, najdete tu spoustu cestiček mimo hlavní cestu. Obora je dobře přístupná z Letné, z Holešovic i Dejvic. Pravidelně se tu pořádají závody pro všechny generace a běhat se tu dá v každém ročním období.

Letná

Je to skvělé místo nejenom na piknik s přáteli, ale také na běhání. Pokud máte rádi akčnější a variabilnější běžecký trénink, tak vás to na Letné bude bavit. Je tam spoustu kopečků, dlouhých schodů, patníků a obrubníků, na které můžete skákat a dát si u nich posilovací pauzu. Málokterý pražský park se může navíc pyšnit takovým výhledem, takže i pro ty, co chodí běhat jednou ročně, je pořízení fotky na Instagram se zdejším panoramatem naprosto ideální záležitostí.

Ladronka

Ladronka je mladý park jehož revitalizace byla dokončena v roce 2005. Park se nachází kousek od známějšího a staršího Letohrádku Hvězda na pražském Vypichu. Je velmi oblíbený hlavně mezi in-line bruslaři, a to díky hladkému asfaltu a 5,2 km dlouhému okruhu. Běhat se tu dá také, a to ve všech ročních obdobích. Cestou se můžete zastavit na posilovacích stanovištích, uprostřed se nachází tenisové kurty a na půli cesty je restaurace, bistro, dětské hřiště a beach volejbalové kurty. Autem zaparkujete bez problému. Do parku se ale pohodlně dostanete i tramvají nebo autobusem.

Letohrádek Hvězda

Jde o lesopark kousek od centra Prahy a vlastně hned naproti Ladronky. V celém parku nenajdete asfalt ani žádné „umělé cesty“, jste zkrátka v lese, i když jste ještě ve městě. Pokud jste vášniví trialoví běžci, ve Hvězdě se vám bude líbit a běžecky si to užijete. Jediná nevýhoda přírodních cest je běh za deště nebo na rozbředlém sněhu. Hodně to klouže a cesty jsou bahnité.

Trojská cyklostezka

Na cyklostezku podél Vltavy se pohodlně vejdou i běžci. Dominantou této trasy je elegantní Trojský most. Pokud ho necháte za sebou a běžíte po proudu Vltavy, doběhnete až do Klecan, a když vám to fyzička dovolí, můžete se vydat i dále směrem na Kralupy nad Vltavou. Vyběhnout můžete od mostu i proti proudu a v Libni si vybrat, zda odbočíte a poběžíte Karlínem směrem do Centra Prahy, nebo se vydáte dále podél Rokytky až do Hloubětína. Celou dobu kromě pár menších úseků poběžíte po rovině na asfaltovém povrchu kopírujícím řeku. Pokud máte rádi dlouhý běh a nechce se vám vymýšlet složitá trasa, Trojská cyklostezka je ideální.

Tiergarten

Tras v širším centru i na okraji Prahy je samozřejmě nepřeberné množství. Berlín má tu výhodu, že má obrovské zelené plochy prakticky v centru města. Tiergarten je druhým největším městským Berlínským parkem a svojí plochou 2,1 km² je také třetím největším parkem v celém Německu. Centrem parku prochází od Braniborské brány z východu na západ ulice 21. června a uprostřed parku se nachází Vítězný sloup z roku 1873. Pro běžce je to podle lifestylového berlínského serveru Qiez doslova ráj v centru města. Osobně jsem tam běžela mockrát a stejně jsem vždycky narazila na novou cestu, na něco zajímavého, čeho jsem si předtím nevšimla. Běháte zde celou dobu po zpevněných rovných širokých cestách, které vás zavedou k významným berlínským památkám. Je to park pro každého – sváteční běžce, aktivní sportovce i pro ty, kteří trénuji na běžecké závody. Park je dostupný z mnoha částí Berlína, a to jak městkou hromadnou dopravou, na kole, tak i autem.

Grunewald

Je luxusní berlínská čtvrt plná elegantních vil, ve které se nachází i obrovský stejnojmenný les. Doménou lesa je kopec Teufelsberg, který byl za druhé světové války vytvořený ze sutin a nachází se na něm odposlouchávací stanice, která nyní slouží jako kulturní centrum. Samotný rozlehlý les je plný hlavních i vedlejších cest, na kterých si užijete trailový běh. Pro nováčky je to trochu složitější na orientaci. Osobně jsem se tam několikrát zamotala a ztratila, nikde tam nejsou ukazatele ani žádné směrové cedule. Takové dobrodružství ovšem na druhou stranu na Letné nezažijete. V letních měsících můžete svůj běžecký trénink v Grunewaldu spojit i s koupačkou v řece Havola. Dostupnost parku je ovšem o něco složitější, většina lidí sem přijíždí autem, MHD se tam dostanete kombinací S-bahnu a autobusu.

Treptower Park

Jde o rozlehlý park lemující řeku Sprévu, najdeme ho jižně od centra Berlína v lokalitě Alt-Treptow ve čtvrti Treptow-Köpenick. Je zde mimo jiné památník věnovaný vojákům Rudé armády, který je skutečně pompézní a motivuje k běhu v rytmu častušky. Běžecky je to každopádně příjemná trasa podél vody, žádné kopce, žádný terén, poběžíte po zpevněné cestě a před sebou uvidíte dlouhou rovinu. Bočních cestiček tam moc není, budete tedy odkázáni na hlavní cestu, na které se v každém případě potkáte s cyklisty, chodci a rodinami s dětmi.

Volkspark Friedrichshain

Velmi oblíbený čtvrtý největší berlínský park o rozloze 52 hektarů. Nachází se na hranici berlínských čtvrtí Friedrichshain a Prenzlauer Berg. Na ranní běh je naprosto dostačující, já osobně bydlím v Berlíně v jeho blízkosti a ranní výběhy mě v něm ještě neomrzely. Nemáte v něm sice moc možností, kudy běžet, je tam jen jeden hlavní okruh, ale je to atraktivní trasa, která se různě kroutí, stoupá, klesá a bude vás to bavit. V parku kromě nadšených běžců po ránu potkáte party lidí, kteří společně cvičí, tančí, věnují se bojovým sportům, prostě to tam sportovně žije. Cestou z běhu se můžete stavit v blízké pekárně pro čerstvý croissant a kávu. A i to může být vlastně motivace k běhu.

Schloss Charlottenburg

Zámek Charlottenburg je největší berlínský palác obklopený rozlehlými zahradami a patří k největším turistickým atrakcím Berlína. Běhání v upravených rozkvetlých zámeckých zahradách má jedinečnou atmosféru a rozhodně to stojí za to obzvlášť v letních měsících. Park není sice velký, ale po menších cestičkách své kilometry naběháte a užijete si královské prostředí. Když z parku vyběhnete a vydáte se dále podél řeky směrem do centra města, doběhnete po necelých dvou kilometrech do Tiergarten a dále pak i k Braniborské bráně. Park je dobře dostupný a s S-bahn se do jeho blízkosti dostanete v podstatě odkudkoliv.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch