Jedeme dál!

Obchod s čistě rostlinnnou zdravou výživou, kosmetikou a ekodrogerií World Vegan své dveře ani přes nepříznivé období nezavřel. Naopak, zejména v této době je potřeba zvýšit péči o své zdraví, myslí si majitel Mirek Jandáček a popisuje, jak celou situaci se svými zaměstnanci zvládá.

Co se u Vás změnilo v důsledku pandemie?
Vylidněné centrum nás přes všechna opatření hodně překvapilo, takže fungujeme především pro odvážlivce, kteří vyráží nakupovat známým i sousedům. Upravili jsme otvírací dobu, takže nyní máme otevřeno od 10 do 19 hodin každý den, včetně sobot, nedělí i svátků. Prodáváme v rouškách a rukavicích. Celá ta situace má ale také jednu velkou výhodu – máme více času se věnovat jednotlivým zákazníkům. Ty ale máme občas kvůli rouškám přes obličej problém poznat (usmívá se majitel).

Zvažoval jste, že obchod úplně zavřete?
Zavřít obchod nás ještě nenapadlo. Stále máme hodně podpory od zákazníků i domu Černá labuť, která je našim zázemím. Věřím, že to snad vše nějak ustojíme.

Jak se změnila skladba návštěvníků a jejich chování?
Zákazníci chodí stále stejní, ale přirozeně se změnilo jejich chování. Nakupují rychleji a ve větším množství, tedy přesně dle regulí, kdy se řídí tím, že nakupovat chodí jeden za celou rodinu, jeden za všechny…

Co Vaši zaměstnanci, jak se k situaci postavili a jak nyní v obchodě fungujete?
Mí zaměstnanci jsou velmi vstřícní a toho si moc vážím. Pracovní dobu jsme všem upravili téměř okamžitě po vyhlášení karantény, tedy od 16. března. Zvládají vše dobře a podporující energie od zákazníků k nám věřím, že proudí i nazpět.

O kolik procent Vám přibližně ubylo zákazníků?
V tomto případě se budou procenta rovnat – ubylo 80% lidí v oblasti Na Poříčí a stejné je to i s našimi zákazníky.

Vnímáte, že se kvůli pandemii začaly prodávat jiné produkty, než předtím?
Nestíháme objednávat koloidní stříbro (zabíjí viry a patogeny), ale nakupují se podstatně více i produkty podporující imunitu, což je naše parketa, takže chlorella, kurkuma, ostropestřec, ale i vitamíny, zázvor, přírodní antibiotika a bylinné čaje jsou v kurzu. Naštěstí pokračuje výroba u našich dodavatelů z celé ČR, takže o tofu, tempeh, ale i Nemléko je stále stejný zájem i přes výrazně menší počet zákazníků.

Zvýšili jste hygienická opatření a jak?
V denním provozu je více času na úklid i osobní hygienu, takže veškerá hygienická opatření probíhají mnohem častěji a výrazněji. To vše je samozřejmě navíc „karantenní klasice“, která vyžaduje roušky, rukavice, desinfekci košíků a další.

Jak dlouho jste schopni v tomto režimu přibližně ještě fungovat tak, aby to pro Vás bylo ekonomicky udržitelné?
Ekonomicky je to neudržitelné už nyní, i přes to, že na rozdíl od restaurací můžeme mít otevřeno. Jsme už teď v zásadním mínusu, takže spoléháme na jasnou a včasnou podporu vlády, bank, majitelů domů.

Co si myslíte, že se pro Váš obchod nadobro změní po krizi?
Doba po omezeních nás asi posune k e-shopu, který jsme stále odkládali paradoxně pro nedostatek času. Více z nás se také začne víc starat o svůj chrám – tělo, takže očekáváme návaly nových kondičních sportovců a všech zájemců o harmonické bytí.

Je možné vůbec najít na této nelehké době něco, co přinesla pozitivního?
S virem přišlo zároveň jaro, na které jsme se všichni dlouho těšili, tak věřím, že pomáhá odlehčit této nelehké době svými slunečními paprsky a probouzející se přírodou. Zároveň věřím, že jsme kreativní a rychlí a že tento celospolečenský otřes může posunout velké procento z nás k osobnímu vývoji a k nalezení nových, přímějších vzorců chování, tedy odložení starých, nefunkčních stereotypů a zafixování nových životaschopných, nám vlastních schémat. To vnímám velice silně, že už se děje a vnější věci nás ve skutečném vývoji jen podporují. Ať jim dáváme kladný nebo záporný náboj…

Zajděte si pro zdravé dobroty a produkty na posílení imunity do obchodu World Vegan, který najdete v domě Černá labuť v pražské ulici Na Poříčí 25! Více na: worldvegan.cz// Fcb: World Vegan// Insta: @worldveganprague

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch