Jiří Řezák a David Wittassek na téma architektonického vývoje Prahy

Architekti Jiří Řezák a David Wittassek ze Studia Qarta za sebou mají řadu výrazných staveb. Jejich názory na další vývoj Prahy jsou zdravé a shodují se s našimi, proto Vám je rádi představujeme. Praha potřebuje nový vítr! Ne si jen hrát na písečku a bát se udělat velké rozhodnutí.

K jejich realizacím patří např. rekonstrukce Korza Karlín s Richardem Boffilem, výstavba administrativní budovy Five na Smíchově, Tyršův stadion v Opavě, přestavba fakulty v Jihlavě nebo Origami, bytový projekt holandského stylu na Praze 6.

Budova Five, Foto: archiv soutěže Stavba roku

1. Inspirujme se městy podobné velikosti

Když dochází k debatě o architektuře v Praze, lidé se často ohánějí městy jako New York nebo Londýn. To ale není srovnatelné. Měli bychom se inspirovat spíše městy podobné velikosti, která s námi sdílí podobný kulturní nebo historický kontext. Takže dává daleko větší smysl inspirovat se Mnichovem nebo Vídní.

2. Nájemní bydlení by mělo mít prioritu

Praha by měla zapracovat na palčivém tématu nájemního bydlení. To by mělo být k dispozici nejen pro lidi, kteří si to tzv. mohou dovolit, ale i pro lidi s nižším příjmem, jako jsou městští úřednicí, policisté, zdravotní sestry atd. Pro ty by něco podobného mohl pořídit magistrát. Je škoda, že k tomu zatím nedošlo – právě město má tzv. dlouhé peníze, může si dovolit půjčky s dlouhou splatností a nemusí nikam spěchat. Ale přesto se zatím ve městě nenašli dost razantní úředníci, kteří by prostě řekli „necháme postavit pár bytových domů pro naše lidi“. Developeři jsou paradoxně rychlejší, a tak byty na pronájmy v Praze už stavět začínají.

3. Konzervace starého

Praha dlouhodobě řeší jeden problém a tím je „nedotknutelnost“ staré zástavby, která je pod památkovou ochranou. Současná filozofie památkové péče je čistě jen konzervace starého. Nevzniká tak žádná nová vrstva, jde čistě jen o to natřít fasádu. Dokud se v tomhle mentálně neposuneme, nedojde k edukaci některých lidí z těchto institucí, nebudou v Praze stát žádné zajímavé nové stavby, budeme prostě jen donekonečna konzervovat to, co se už postavilo.

4. Chyba v Karlíně

Z urbanistického hlediska vnímáme na Karlíně jednu chybu, a to je široká silnice podél Pobřežní a Rohanského nábřeží, která nešťastně odděluje některé nové kancelářské domy od zbytku čtvrti. Kdybychom to mohli ovlivnit, byla by užší a směrem k řece bychom nechali vzniknout ještě jednu ulici.

5. Menší města válcují Prahu

Menší města, pokud mají kvalitní vedení nebo osvíceného starostu, mají často daleko větší hlad po tom vytvořit něco nového. Praha bohužel zpychla a hodně věcí, které můžeme realizovat mimo Prahu, tady nejde. I proto dnes najdete zajímavější novou architekturu na menších městech, jako je např. Litomyšl.

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli, Foto: Atelier Štěpán

Celý rozhovor najdete v magazínu Karlin Now.

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch