Jsme piloti svého času

Znáte ten pocit, kdy se na vás valí jeden úkol za druhým? Jak tyhle situace efektivně vyřešit?

V době technických vymožeností se našel někdo, kdo dokáže hezky „postaru“ usměrnit vaše rozbouřené vody myšlenek. Seznamte se s postřehy Jana Straky, spolumajitele a idea makera společnosti Clever Minds.

Proč si myslím, že psát ručně je „clever“
Žijeme v době, kdy jsme rychlejší, dostupnější a v hodně oblastech i efektivnější. Člověk toho zvládne více, je schopen se propojit s kýmkoli na světě, najít jakoukoli informaci. To má své plusy i minusy. Budoucnost je jednoznačně digitální a tím spíše je důležité si uchovat jistý osobní nadhled a odstup. Psaní rukou je přirozená dovednost, kterou by si člověk měl uchovat. Pomáhá v mnoha ohledech – s pamětí, motorikou, ale především s myšlením. Kritickým myšlením. Když si své myšlenky, nápady i drobné úkoly zapisujete rukou, tvoříte. Zapojujete svou pravou mozkovou hemisféru a jste kreativnější. Zároveň ale nemáte tlačítko „delete“, takže podvědomě vážíte každé slovo. A vytváříte podstatnou esenci toho, co vaše já chce sdělit. Právě technologie má tendenci věci zjednodušovat, což vede k iluzi, že i náš svět lidí je jednoduchý. Výše uvedené vyžaduje schopnost nadhledu a jakési osobní terapie. A v tom může psaní pomoci. Řada lidí si chce stále udržet své osobní já a promítat je do osobních nástrojů. Nabízíme zápisníky nejen na práci, ale také pro vaše výlety, cestování, osobní rozvoj atd.

clever-minds-diáře-2

Moje osvědčená metoda
Prošel jsem od papíru přes plně elektronický systém, abych se nakonec vrátil zpět. Abych si udržel právě onen nadhled, mám den rozdělený do zón, kdy se věnuji konkrétním činnostem a ničemu jinému. Když pracuji na úkolech, nezvedám telefony. Když píšu e­‑maily, zrovna tak. Z hlediska úkolů se snažím zvládnout tři velké věci za týden a tři velké věci každý den. V minulosti jsem si pro sebe vyrobil několik nástrojů. Nakonec jsem zakotvil u jednoduchých, ale efektivních principů, které se dnes promítají do našich výrobků.

clever-minds-diáře-3

Co mě dělá šťastným?
Těch věcí je spousta – děti, rodina, hezký den. Ale pravdou je, že důležitým faktorem mého života je pro mne práce. Musí mě bavit. Mám radost, když vidím aktivní lidi, kteří přistupují k životu podobně. S nimi se mi spolupracuje skvěle. Pro naše klienty vytváříme diáře a zápisníky často zcela odlišné a přímo na míru. Asi největší zkušeností a zážitkem v tomto směru byla práce pro německý Adidas. Vyráběli jsme zápisník pro jejich netradiční marketingovou konferenci, která byla plná práce a emocí. Spojit kreativní formou pracovní, oddychová a emoční témata na jednom papíře nebylo jednoduché. Podobný úspěch však člověka zahřeje, protože vidí, že jeho práce a snaha mají smysl. Večer pak usínáte s tím, že se těšíte na další pracovní den. A to je nejvíc! To je asi esence mého štěstí – vyrábět věci, které mohou druhým pomáhat. Když člověk dostane správný impulz ve správnou chvíli, dokáže spoustu zajímavých věcí. A nejsilnější impulzy přicházejí vždy zevnitř jeho samotného. Je fajn mít si je kam zapsat, kde je zpracovat.

clever-minds-diáře-obchod

mycleverminds.cz

Text Barbora Pečová Foto Clever Minds

Nejčtenější v kategorii Business

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.