Kávou nejposedlejší metropole – Praha pátá, Berlín jedenáctý

Hot coffee in a white coffee cup and many coffee beans placed around and sugar on a wooden table in a warm, light atmosphere, on dark background, with copy space.
Na světě se vypijí každý den přibližně dvě miliardy šálků kávy. Bez ohledu na společenské postavení, na metodu přípravy, na způsob podávání. Věřili byste tomu, že Praha je podle BrewSmartly.com na žebříčku kávou nejposedlejších měst světa za rok 2021 na pátém místě? Berlín na jedenáctém. Zlato náleží Amsterdamu.

Ilustrační foto Shutterstock

Káva je pro mnohé z nás každodenním rituálem, tolerovanou fyzickou i mentální závislostí, společenským aktem, záminkou pro obchodní i milostné schůzky. Američané pobíhají po ulicích svých měst s velkým kelímkem plným kávy, často rozmanitých příchutí, Italové si naopak na každém rohu vyběhnou z auta k baru na lok bleskového silného ristretta, ve Skandinávii je pro změnu v každé kavárně postavený kardamom, který si Seveřané s oblibou sypou do kávy přenášené ve vlastních termohrnkách. Novodobí cestovatelé kladou velký důraz i na kulinární potenciál místa a kavárny v tom hrají nezastupitelnou roli. Pro zapálené kávomilce – coffee geeks – se dokonce stávají hlavním důvodem návštěvy dané lokality. 

Metodika hodnocení 

Web BrewSmartly.com vyhlásil žebříček kávou nejposedlejších metropolí světa za rok 2021. Praha se v něm překvapivě umístila na pátém místě s celkovým skóre 7,17 bodu z deseti. Hodnocení vychází z několika faktorů včetně počtu kaváren na obyvatele v dané metropoli a jejich hodnocení na mezinárodním recenzním serveru Yelp. Pracovalo se s váženým průměrem, který zohlednil rozdíl mezi počtem recenzí pro každou kavárnu a bodovým hodnocením. Další proměnná vznikla na základě údajů o dovozu kávy pro každou zemi, a to s ohledem na počet obyvatel, aby hodnota byla pro subjekty porovnatelná. V neposlední řadě se zjišťovalo množství dovozu kávy v dolarech pro daný stát a z něho pak hodnota dovozu pro konkrétní metropoli. Finální tabulka hodnocení pak uvádí: zemi, hlavní město, vážený průměr hodnocení, počet kaváren na sto tisíc obyvatel, hodnotu dovozu kávy na obyvatele (v dolarech) a celkové skóre.

Zdroj: BrewSmartly.com

Ačkoli hodnota dovozu kávy na obyvatele není pro Prahu nejvyšší – 57,98 USD, vyvažuje to jejích 77 kaváren na sto tisíc obyvatel a také pěkné průměrné hodnocení 3,96 bodu z pěti. Pátá příčka potvrzuje, že je naše metropole místem jako stvořeným pro milovníky kofeinu. Své o tom ví i pořadatelé každoročního Prague Coffee Festivalu, který je většinou ještě před jeho začátkem zcela vyprodaný.

Kontroverzní Berlín

Na čtyři příčky před Prahu si stouply Paříž, Bern, stříbrný Dublin a zlatý Amsterdam s vítězným skóre 8,71. Naopak v první desítce kupodivu chybí Berlín – metropole nasáklá vůní kávy, kde probíhá věhlasný Berlin Coffee Festival nebo odkud pramení boom pražíren s výběrovou kávou. Berlín obsadil společné 11. místo s Hongkongem. Obě s celkovým skóre 6,49 z deseti. Body Berlínu sráží hodnota dovozu na obyvatele, která je 53,57 USD, a také množství kaváren na sto tisíc obyvatel. Těch je 27. Jen pro porovnání – vítězný Amsterdam se pyšní počtem 116. Naopak obdivuhodné je průměrné hodnocení berlínských kaváren, které se vyšplhalo až na 4,23 bodu z pěti. Zajímavostí také je, že Německo je obecně považováno za producenta nejlepší instantní kávy na světě. Na svědomí to má zejména značka Jacobs, která je od roku 1985 oblíbená nejen v domovském Německu, ale i v zahraničí. 

Žebříček kávou nejposedlejších metropolí světa za rok 2021 známe, otázkou ale zůstává, jak by s ním zamíchaly hodnoty vyjadřující množství vypitých šálků kávy v domácnostech. Asi dost!

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch