Kdo je součástí protikoronového hnutí v Německu?

K zastáncům protikoronového hnutí se řadí jen menšina Němců. Zpochybňují existenci pandemie, nošení masek a Německo vidí na cestě k diktatuře. Do této skupiny však patří také lékaři a právníci. Kdo jsou tedy protagonisté tohoto hnutí?

QUERDENKER

Querdenker se stali během několika měsíců největším protestním hnutím v zemi. Zakladatelem je stuttgartský podnikatel v oblasti IT Michael Ballweg, který byl podle jeho vlastního prohlášení zcela apolitický a nikdy před vypuknutím pandemie se nezúčastnil žádné demonstrace. Na začátku roku chtěl odejít do důchodu a vydat se na cestu kolem světa – ta ale byla kvůli koroně zrušena. Na jeho první demonstraci v půli dubna ve Stuttgartu přišlo 50 lidí, o dva týdny později jich už bylo 5 000. Koncem srpna se zúčastnilo demonstrace v Berlíně 40 000 lidí, na listopadovou demonstraci v Lipsku přišlo přes 20 000 účastníků.

LÉKAŘI

Menšina zdravotníků – hlavně z řad naturopatů, zubních lékařů a gynekologů – prohlašují koronu za falešnou pandemii, kterou vymyslela vláda. Kromě lékaře a aktivisty Dr. Bodo Schiffmanna existují v Německu dvě hlavní sdružení, která šíří pseudovědeckou teorii: hamburská skupina „Ärzte für Aufklärung/Lékaři pro vysvětlení” a Passauská asociace lékařů a vědců (MWGFD) vedená mikrobiologem prof. dr. Sucharit Bhakdim, jehož kniha “Korona – falešný poplach?” se stala bestsellerem mezi popírači korony. Bhakdi kritizuje hlavně omezující opatření: “Všechna onemocnění dýchacích cest jsou nebezpečná, to platí nejen pro koronavirus, ale nejméně i pro deset dalších patogenů. Existuje pouze jeden zásadní rozdíl. Celosvětová kampaň se vede pouze proti Sars-CoV-2, terapie a prevence jsou naprosto nepřiměřené nebezpečí.“ 

PRÁVNÍCI

Lipský právník Ralf Ludwig se společně s právníky Markusem Haintzem a Kirsten Königovou dnes starají o právní záležitosti hnutí Querdenker. Všichni tři jsou správci silné skupiny 43 000 fanoušků na Facebooku „Corona Pandemie fällt heute aus/Koronová pandemie je dnes zrušena“.

INFLUENCEŘI

Sem patří např. ideolog Heiko Schrang, který má na YouTube téměř 180 000 sledujících. Vystupuje jako řečník na demonstracích a distribuuje videa s pasujícím obsahem.

Samuel Eckert měl na YouTube 150 000 sledujících, dokud mu platforma minulý týden nezablokovala kanál.

Záběry z protikoronové demonstrace u Braniborské brány 18. 11.:

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.