Kdy jste byli naposledy s přáteli na Staromáku nebo Václaváku vypít kafe?

Já už velmi dávno… ty masy turistů přece každého Pražáka spíš odpudí než přilákají.Já už velmi dávno… ty masy turistů přece každého Pražáka spíš odpudí než přilákají.

A tak můžu jen vítat nový přistup vídeňského vedení města jako příklad i pro další evropské metropole, včetně Prahy. S novou strategií cestovního ruchu se město Vídeň vzdává předchozích cílů — Jak zvyšit počet přenocování pro turisty? Do popředí se dostává zásadní otázka: Co může cestovní ruch udělat pro Vídeňáky? Zaměřit se na vlastní obyvatelstvo! Téma, které si tak moc přeji i pro Prahu!

„Zlatý standard v cestovním ruchu již není měřítkem našeho úspěchu“, vysvětlil ředitel vídeňského cestovního ruchu Norbert Kettner. Za prvních sedm měsíců roku 2019 se tržby v hotelovém odvětví ve Vídni totiž zvýšily o 20 procent, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. „Nejde nám o to, jak se zabývat otázkou, co může město Vídeň udělat pro cestovní ruch, ale o obrácení otázky, co může cestovní ruch udělat pro obyvatelstvo,“ řekl primátor Vídně Michael Ludwig.

Nový koncept zahrnuje silnější koordinaci návštěvníků v centru města, aby zůstal volný prostor i pro domáci obyvatelstvo. Také distribuce hostů do decentralizovaných městských částí je součástí nového programu. Ne letadlo, autobus či auto, ale vlak by se měl do budoucna stát mnohem atraktivnějším dopravním prostředkem pro turisty, uvedli na Cestovní konferenci ve Vídni městští činitelé. Jako signál nové orientace nebude Vídeň v březnu 2020 poprvé v historii zastoupena na ITB v Berlíně, největším turistickém veletrhu na světě!

Jaké úpravy a nařízení pro turisty navrhujete v Praze vy?

Text Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.