Končí éra Nebeské královny

V době, kdy je letecký průmysl v kómatu, jsme pro vás připravili malou pralinku. Létání a letecký průmysl se mění, brzy ze starých časů nezůstane nic, kromě vzpomínek. Čtyřmotorová letadla byla prohlášená za neekonomická a mizí z oblohy. To postihlo i Boeing 747 – Queen of the Skies.

Výrobci letadel Airbus a Boeing jsou oběťmi vlastního úspěchu. Jejich nová, poněkud menší letadla – A 350 nebo Dreamliner – jsou tak dobré a ekonomické, že nyní dělají obří letadla zbytečnými. S pouhými dvěma místo čtyř motorů jsou hospodárnější a ekologičtější. 

Tak se rozhodla i australská letecká společnost Qantas, jeden z posledních operátorů velkého Boeingu 747, vyřadit všechny “sedmčtyřisedmičky” ze své flotily. Natočili jsme ještě v březnu, pár dní před lockdownem, jeden z posledních letů 747 společnosti Qantas v Hongkongu. Dnes už je to historické video.

Úplně poslední let 747 ve Qantas se uskutečnil 22. července 2020 v podobě jejich loga na východním pobřeží Austrálie. Na letišti v Sydney se shromáždil dav lidí, aby se rozloučili s posledním spektakulárním letem QF 4747.

Tato letadla jsou nyní “zaparkována” v australské poušti, kde čekají opuštěně na nové kupce… anebo se tam rozpadnou. Nachází se ve středu australského vnitrozemí v Alice Springs. Subtropicky horké pouštní podnebí se spalujícím horkým, suchým létem a krátkými mírnými zimami, jsou ideální pro skladování letadel. Dráha Alice Springs, kterou spravuje Asia Pacific Aircraft Storage (APAS), je dostatečně dlouhá, aby pojala jakýkoli typ letadla. V zařízení je aktuálně uloženo 44 letadel. Majitel APAS Tom Vincent je jediným “skladníkem” letadel v asijsko-pacifickém regionu. Říká, že v posledních týdnech a měsících jsou zaplaveni požadavky na parkovací místa pro velká letadla. Éra 747 končí po 50 letech.

První let 747, foto: Boeing.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch