Léčivá síla bylin

V dnešní zrychlené době s důrazem na racionální smýšlení a pracovní výkony často zapomínáme sami na sebe. Zlom většinou nastane až v situaci, kdy nás dostihne nějaká nemoc, tedy ztráta moci nad svým vlastním tělem.

Když hlava nedokáže říct stop, pak to udělá tělo. Často dost radikálním způsobem, protože k jeho předchozímu volání jsme byli hluší. Následuje výpadek z dosavadního životního tempa, na které jsme byli zvyklí a nastupuje etapa ozdravování. Nejdříve těla a to v první fázi obvykle západním způsobem medicíny. Když se to nepodaří a hloubka zásahu nemoci je mnohem komplikovanější, přichází často na řadu východní přístup. Kromě těla začínáme léčit i duši. Postupně propojujeme různé metody, přístupy a často se do toho zamotáme na tolik, že nevíme, jak z toho ven. Co člověk, to názor, to jiná forma uzdravování, která zabírá.

Další možností je změna životního stylu. Nejčastěji ve formě zpomalení a uvědomění si sám sebe, svých bolestí a radostí. Někomu funguje meditace, jinému pomáhá jóga a pro někoho je nejúčinější cestou ta nejprostší – návrat k přírodě. Na základě scanů mozku je dnes i lékařsky potvrzeno, že procházka lesem příznivě působí na lidský organismus. Stejně tak jako konzumace pokrmů v jejich nejpřirozenější podobě. Chemický koktejl z polotovarů, konzervačních látek a dalších jedovatých aditiv našemu tělu zkrátka neprospívá. A společnost si to naštěstí čím dál tím víc uvědomuje. Začíná se zajímat o zdroje surovin, začíná se chovat ekologicky a myslet na přírodu, do které i častěji směřuje.

Otevíráme staré kuchařky po babičkách, které dávno věděly, že produkty z vlastní zahrady a z vlastního hospodářství jsou pro tělo tím nejlepším zdrojem energie. Stejně tak jako byliny, ze kterých vyráběly sirupy na kašel, čajové směsi na zimní večery, bylinné krémy na popraskané ruce nebo kapky na různorodé neduhy. Bylinkářkou byla kdysi každá druhá, protože žily ve spojení s přírodou. Rozuměly jí a dobře věděly, kterou bylinu nač použít. Dnes se k jejich moudrosti často obracíme, když nám není dobře. Gemmoterapie (přírodní léčba prostřednictvím výtažků z pupenů) a fytoterapie (přírodní léčba prostřednictvím léčivých rostlin) jsou sice cestou na dlouhou trať, ale stoletími ověřenou, takže když jí věříme, dokáže pomoci.

A jak je vlastně obecně definovaná bylina? Jde o rostlinu, jejíž listy, plody či květy se používají pro medicínské účely, zároveň ovlivňuje chuť a vůni produktů do kterých ji používáme. Dobré trávení podporuje například tymián, rozmarýn, oregáno či máta. Řada bylin funguje jako prevence proti civilizačním chorobám. Šalvěj či bobkový list jsou přírodními antiseptiky, heřmánek nebo pampeliška dokáží podpořit imunitní systém a česnek cévní systém. Šípkový čaj snižuje cholesterol, heřmánek pomáhá proti nespavosti a kopr či máta proti zažívacím potížím. Každý problém má totiž prý svoji bylinu.

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.