Lipsko: Že by se z rebelského města NDR stal Berlín budoucnosti? (48 hodin v…)

Má Lipsko šanci předstihnout Berlín v soutěži o nejpříjemnější německé město pro život? Umělecké a kreativní prostředí, historické památky i kouzelné vodní kanály naznačují, že by to žádné velké překvapení nebylo. V posledních letech tady navíc přibylo i nočních klubů, které se mohou rovnat berlínským ikonám, jako je třeba Berghain.

Noční pohled na Lipsko. Foto: Pixabay

Lipsko leží v Sasku, zhruba 100 km západně od Drážďan. Naleznete tu kombinaci historických budov s novými moderními, které vznikly až po znovusjednocení. Velmi pestrý je v Lipsku také životní styl. Daří se zde kultuře, nechybí silná gastronomická i kavárenská scéna a město nabízí skvělé podmínky pro sportování.

Lipská cesta za notami

Lipsko je spojované především s hudbou – málokteré jiné evropské město může poukazovat na tak bohaté hudební dědictví. Jako rodiště Richarda Wagnera a působiště Johanna Sebastiana Bacha, Felixe Mendelssohna Bartholdyho a Roberta Schumanna je Lipsko pro milovníky hudby nutnou zastávkou. Světoznámými hudebními institucemi jsou proslulý lipský orchestr Gewandhaus a 800 let starý pěvecký Tomášův sbor. Pravidelné festivaly, mezi nimi například Bachův festival, vzdávají hold hudebníkům a oživují velkou tradici. Přispívá k tomu také Lipská cesta za notami Leipziger Notenspur, která zve návštěvníky na hudební prohlídku města.

Socha Johanna Sebastiana Bacha v Lipsku. Foto: Pixabay

Favorit jménem Bach

Lipsko je stejně jako další velká německá města hodně důležité, co se týče muzeí. Z těch uměleckých stojí za zmínku určitě GRASSI Museum für Angewandte Kunst, tedy muzeum užitého umění, nebo Museum der bildenden Künste, kde jsou vystavena například díla Caspara Davida Friedricha nebo Edwarda Muncha. Samozřejmostí je také muzeum Johanna Sebastiana Bacha, místního favorita mezi skladateli. Příběh o jeho životě a díle je vyprávěn ve 12 místnostech o rozloze 750 metrů čtverečních. Interaktivní výstava dává návštěvníkům možnost hrát na barokní nástroje, porovnat současné Lipsko s jeho předchozí verzí a datovat Bachova díla ve výzkumné laboratoři. Bachovo muzeum je ukázkou moderní muzejní kultury: interaktivní stálá expozice oceňuje práci Bacha, který se proslavil po celém světě jako kantor kostela sv. Tomáše a městský hudebník. K nejzajímavějším exponátům patří varhany, na které hrál sám Bach v roce 1743, plus jediná věc, která byla zachráněna z jeho domova: železná pokladna.

Památky, co by kamenem dohodil

Při brouzdání městem by vám určitě neměl uniknout Kostel Nikolaikirche, nejstarší kostel v centru města, který je od roku 1989 znám jako výchozí bod „mírové revoluce“. Tam se po tradiční modlitbě za mír shromáždily 9. října 1989 desítky tisíc obyvatel Lipska, aby demonstrovali proti režimu NDR a za svobodu a demokracii. Tato událost připravila půdu pro pád berlínské zdi a znovusjednocení Německa. Doporučujeme nahlédnout i dovnitř kostela, sloupy a strop jsou tady totiž ozdobeny trochu překvapivě  růžovým a zeleným štukováním.

Většina historických památek se nachází v centru města a jsou od sebe co by kamenem dohodil. Kromě muzeí tady najdete stoleté arkády, brutalistní koncertní sál Gewandhaus nebo kostel svatého Tomáše, kde světec působil a kde je pohřbený. Za pozornost stojí také Staroměstská radnice, která je jedním z nejvýraznějších příkladů německé renesanční architektury.

Staroměstská radnice v Lipsku. Foto: Pixabay

Změňte úhel pohledu

Asi hodinu pěšky od kostela sv. Tomáše se nachází pravděpodobně nejznámější orientační bod Lipska, který připomíná historickou Bitvu národů proti Napoleonovi na podzim roku 1813. Po 364 krocích si můžete z vyhlídkové plošiny užít fenomenální panoramatický výhled na Lipsko a okolí. Součástí komplexu památníku je také integrované muzeum FORUM 1813, které přináší mnoho informací k Bitvě národů, včetně jejího vyvrcholení.

Památník Bitvy národů. Foto: Pixabay

Další nevšední výhled na město, tentokrát z vodní hladiny, zaručují četné vodní kanály a říční ramena. Celý říční systém Lipska měří 176 kilometrů a zdobí ho více než 20 uměle založených rybníků. Z loďky nebo kánoe tak můžete prozkoumat například starou průmyslovou čtvrť Plagwitz, kterou se vine jeden z nejkrásnějších kanálů Karl-Heine-Kanal.

Vodní kanál v Lipsku. Foto: Pixabay

Kde se najíst?

Pokud hledáte v Lipsku opravdový gurmánský zážitek, mohla by být jasnou volbou restaurace Falco ve 27. patře hotelu Westin, která je jednou z nejlepších restaurací v Německu. Vyzařuje z ní elegance a nabízí nádherný výhled na centrum Lipska. Kulinářská filozofie Petera Maria Schnurra je jednoduchá: nenáročná, sebevědomá a moderní interpretace kuchyně.

Lipsko je ale i v rámci gastronomie velmi rozmanité, takže pokud hledáte třeba něco opředeného tradicemi, město má rozhodně co nabídnout. V tomto případě je to například restaurace Auerbachův sklep (německy Auerbachs Keller), druhá nejstarší restaurace v Lipsku, kterou proslavilo zejména dílo Johanna Wolfganga von Goetheho. Právě tady se totiž odehrává známá scéna z Goethova Fausta s názvem „Auerbachův sklep v Lipsku“. Pokud se rozhodnete Auerbachův sklep navštívit, doporučujeme si předem udělat rezervaci.

Čas na techno

Zase trochu jiné kouzlo má Lipsko v noci, kdy ožívají bary a noční kluby. Klub Distillery na rušné ulici Kurt-Eisner Strasse, kterému se přezdívá “Tille”, je nejstarším a jedním z nejvlivnějších techno klubů v Německu. Pokud techno není vaše parketa, není třeba na Tillem lámat hůl – ve dvou patrech klubu se totiž mísí vše od reggae a soulu až po house a drum ‘n’ bass. Často tu hraje i živá hudba, na ni si ale vstupenky určitě zarezervujte dopředu.

Nejčtenější v kategorii Travel

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.