Na berlínských tazích, na nichž zkusmo zavedli třicítku, naměřili méně škodlivin

V Berlíně na některých rušných tazích na zkoušku omezili rychlost na 30 km/h a na většině z nich to prokazatelně zlepšilo kvalitu ovzduší. Doprava byla ve sledovaných místech plynulejší – ubylo rozjezdů a tím i emisí škodlivin.

Emise klesly všude tam, kde výraznější snížení rychlosti napomohlo plynulejší dopravě Foto: Shutterstock

Berlínský senát zřídil v rámci modelového projektu zóny s omezením rychlosti na 30 km/h na pěti vysoce frekventovaných silnicích ve městě. Na čtyřech z těchto silnic to vedlo ke zlepšení kvality ovzduší.

Senát to oznámil na sklonku roku po analýze údajů shromážděných v letech 2017 až 2019. Z nich vyplynulo, že hladiny oxidu dusičitého klesly až o 3,8 mikrogramu na metr krychlový vzduchu. Informuje o tom portál německé metropole Berlin.de.

Podle této zprávy klesly hladiny oxidu dusičitého (NO2) na ulicích Leipziger Strasse, Kantstrasse, Hauptstrasse a Tempelhofer Damm až o 3,8 mikrogramu na metr krychlový venkovního vzduchu po zohlednění dalších vlivů. Základní hodnoty v uvedených ulicích před změnou rychlosti se pohybovaly v průměru mezi 41,2 a 51,6 mikrogramu na metr krychlový.

Aby nebylo pochyb, že zlepšení kvality ovzduší lze jednoznačně přičíst snížení rychlosti, a nikoli obecně čistšímu vozovému parku, měřilo město pro srovnání i na podobně frekventovaných silnicích s rychlostními limity 50 km/h.

Na jednom ze sledovaných tahů emise oxidů dusíku neklesly

Jedinou výjimkou je Postupimská třída. Zde experti nezjistili žádné snížení znečištění NO2, které by bylo možné vysvětlit snížením rychlosti. Podle studie je to způsobeno především vysokou intenzitou dopravy na Postupimské třídě. Již před změnou byla průměrná rychlost v této oblasti výrazně nižší než 30 kilometrů za hodinu.

Díky omezení rychlosti na 30 km/h výrazně ubylo provozu v režimu brzda-plyn. Podle studie by omezení rychlosti na 30 km/h mohlo výrazně omezit provoz v dotčených ulicích. Pouze na Potsdamer Strasse a Hauptstrasse popojížděla víceméně beze změny. Nehledě na to, že pilotní projekt už skončil, omezení rychlosti na 30 km/h v  příslušných úsecích platí dodnes.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch