Na cestu kolem světa do Berlína

Turisté a cestovatelé mohou v současné době jen snít o oblíbených destinacích, jako jsou New York, Paříž nebo Tel Aviv. Létat se nikomu nechce, a když cestovat, tak nanejvýš autem do sousední země. Nemusíte však cestovat daleko… Stačí do Berlína, kde se lehce přenesete i do těch destinací, kam se tento rok zřejmě nedostaneme.

RUSKO: „Blockhaus Nikolskoe“, oblíbený výletní lokál mezi parkem Klein-Glienicke a pavím ostrovem Pfaueninsel. Král Friedrich Wilhelm III. jej nechal postavit před 200 lety pro svou dceru a jejího manžela, budoucího cara Nicholase, z důvodu návštěvy Berlína.

NORSKO: Císařská námořní stanice “Kongsnaes“ je jednou z nových restaurací jednoho z nejznámějších berlínských gastronomů Josefa Laggnera. Idylická poloha na Jungfernsee nechá zapomenout, že jsme ve tří milionové metropoli.

Kongsnaes. Foto: Andreas Klaer © Potsdamer.

VÍDEŇ: „Prater“ v Prenzlauer Berg, ale také kultovní kavárna „Café Einstein“ na Kurfürstenstrasse jsou snad více vídeňské než ty v samotném rakouském hlavním městě.

NEW YORK: Prominentní restaurace „Grill Royal“ nebo „Gendarmerie“ v Mitte nejlépe vystihují pocit být v NYC. Podobně působí i nový mrakodrap hotel „Waldorf Astoria“ na Bahnhof ZOO. Kreuzberg a Neukölln („Kreuzkölln“) jsou stejně hip a cool jako Brooklyn.

Waldorf Astoria Berlin © Hilton.

ŘECKO: Okolí muzejního ostrova Museumsinsel bývá nazýváno Athény na Sprévě.

TURECKO: Turecký trh Maybachufer poblíž Kottbusser Tor v Berlíně-Kreuzbergu je otevřen každé úterý a pátek. Velmi autentické. Budete mít pocit, že za chvíli přijde paša i s harémem.

TEL AVIV: Cítit se izraelsky v Berlíně je škola pro začátečníky. Restaurace „Neni“ v hotelu 25hours s výhledem na opičí pavilon v ZOO, Feinberg’s ve Fuggerstrasse nebo snídaňové hody v „Benedict“ v Uhlandstrasse. A samozřejmě Mani v hotelu Amano.

Benedict © TopBrunch.de.

FRANCIE: Kultovní místa jako „Paris Bar“ na Kantstrasse, “Le Faubourg”, ale také „Entrecote“ v Mitte mají flair jako v Paříži. Nezapomeňte na brasserii Lamazere, Le Piaf nebo Pastis. Francouzská obsluha je samozřejmostí, stejně jako trè chic atmosféra a výborné jídlo. O vínu snad psát nemusím…

Le Faubourg. Foto: F. Anthea Schaap © tip Berlin.

ASIE: Kantstrasse by se vlastně mohla jmenovat Asiastrasse. S restauracemi jako Good Friends, Madame Ngo, Funky Fish a 893 Ryotei jen začínáme. Připočtěme k tomu stovky malých restaurací a bister. Byť to zní neuvěřitelně, jsou pořád plné.

ITÁLIE: Na jihovýchodě Berlína v Köpenicku se nachází sídliště Nové Benátky, i když má pouze pět kanálů a 13 mostů. Italskou restauraci najdete v každé ulici; každý Berlíňan má totiž “svého” Itala. Mám jednoho doporučit? Il Calice na Walter-Benjamin-Platz.

Il Calice © Il Calice.

MOŘE v BERLÍNĚ: Přírodní koupaliště Wannsee je nejen jedním z největších v Evropě, ale také oslavilo již 113 narozeniny. Odpovědí na východní straně je jezero Müggelsee, které je s plochou 7,4 m2 největším jezerem v Berlíně. Celkem je v metropoli 50 jezer, 3 řeky a 8 kanálů.

HOLLYWOOD: Filmové ateliéry Babelsberg v Postupimi byly opravdu evropským Hollywoodem.

ČESKO: Nejznámější česká restaurace Zlatá Praha už dávno zavřela své brány. Chcete-li se nadýchat českého vzduchu a podívat se, které české umění se prezentuje v Berlíně, zajděte do Českého Centra ve Wilhelmstrasse, které je součástí České ambasády. Brutalismus architektů Machoninových má v Česku sourozence – obchodní dům Kotva v Praze a hotel Thermal v Karlových Varech.

Velvyslanectví České republiky v Berlíně. Foto: Veronika Vlachová, © Český rozhlas.

Nejčtenější v kategorii Society

Nejčtenější v kategorii Gourmet

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.