Návštěva v ateliéru — Jakub Špaňhel

Jeho ateliér v Opletalově ulici připomíná téměř obyvák. Barokní křeslo uprostřed láká k posezení. Oči však hned začnou klouzat po stěnách s obrazy plné motýlů, barokních kostelů a lustrů.

Jakub Špaňhel maluje odmalička. Během studia měl s Jiřím Dokoupilem 1 000 qm velký ateliér na Václavku. Jezdili k nim sběratelé, umělci, podivíni, lidé z celého světa. A tak jeho obrazy dnes visí nejen v Evropě, ale i v Číně, Dubaji a Americe. Pak se odstěhoval do Berlína, v Galerii Bleibtreu měl tři samostatné výstavy. Zde vytvořil i reminiscenci na Reyneka. Ale přišel smutek po domově a vrátil se.

jakub-spanhel-obrazy-umelec-atelier

Jeho barokní kostely a později série 20 centrálních bank mají společného jmenovatele — bohatství, zlato, peníze. „Já s těmi kostely začínal, v chrámech byla esence tehdejší doby, to nejlepší z architektury. Později se hodně přeneslo do světského života, ty peníze jsou dnes v bankách.“ Jeho afinita ke kostelům vysvětluje i sérii lustrů, která je úspešná doposud. K vidění byly i v roce 2016 ve Frameless Gallery na Regency Street v Londýně a do své sbírky si je koupil i majitel Redbullu. V lednu tohoto roku byly vystavené v Bellart Gallery ve Vídni.

jakub-spanhel-obrazy-umelec-atelier-umeni

jakub-spanhel-obrazy-umelec-atelier-dilo

Jak se dostal k motýlům? „Začal jsem je před 5 lety malovat v naší zahradě a ještě stále mě ten motiv drží. Někdo píše deník, já maluji obrazy. Někdy jsou věci lehké, někdy těžké, ale je tolik zajímavých věcí na světě! Stačí dívat se kolem sebe a chodit s otevřenýma očima.“

jakub-spanhel-obrazy-umelec-atelier-motyl

Text Danuše Siering Foto Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.