Návštěva v ateliéru — Stefan Oberhofer

Když mi jeho práce ukazuje, mám pocit, že umění je pro něj hrou. Vše působí lehce, nenásilně, dokonce i dřevěné skulptury vyrobené z jednoho kusu jako by se vznášely. Těžko představitelné, jak je vyrábí pomocí řetězové pily, když na některych místech jsou tenké jen pár centimetrů.Když mi jeho práce ukazuje, mám pocit, že umění je pro něj hrou. Vše působí lehce, nenásilně, dokonce i dřevěné skulptury vyrobené z jednoho kusu jako by se vznášely. Těžko představitelné, jak je vyrábí pomocí řetězové pily, když na některych místech jsou tenké jen pár centimetrů.

„Je hodně umělců, kteří chtějí být na první pohled rozpoznatelní. Já tyto ambice nemám. Naopak, nechci být definovatelný,“ říká umělec Stefan Oberhofer. „Jsem vyučený truhlář. Ale chtěl jsem se posunout dále, než jen dělat nábytek. Začal jsem vyrábět umění ze dřeva. Ale když jsem se přestěhoval do Berlína, věděl jsem, že musí přijít něco nového. Se dřevem tady totiž umělec moc  neuspěje.“

stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-danuse

stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-2

stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-3

 stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-obraz

Jeho nové umění je skutečně nové. Na plastické průsvitné desky nastříkává různé směsi akrylových barev. Nechá zaschnout a čeká na ten aha! okamžik, kdy obraz otočí. Konečná podoba obrazu je totiž vidět na druhé straně, něco jako malba na sklo. Vznikají tak téměř 3D obrazy, které mají hloubku, barevnost a nesou v sobě určitá tajemství.

 stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-obraz-2

Na otázku, zda prodává přes galerie, odpoví větou, kterou slyším v Berlíně stále častěji. „Ne, já prodávám přímo, tady přes můj ateliér. Kdybych byl v galerii, muselo by být všechno x-krát dražší a to já nechci. Jsem rád, když si mé věci koupí i lidé, kteří nepatří zrovna k boháčům.“ To při cenách u A3 formátů od 300 Euro opravdu problem není, formát 100 x 150 cm stojí okolo 2 500 Euro. Ateliér má ve Weddingu v ulici Gerichtshöfen 13, kde v bývalých halách našlo působiště téměř 30 umělců. Za prosvětlený prostor o velikosti 180 qm platí Stefan 1 000 Euro. A přijde kdykoliv, když si s ním zájemci domluví termín. Jinak v ateliéru maluje nebo — když se potřebuje uklidnit — boxuje.

stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-barvy

stefan-oberhofer-umeni-berlin-malir-atelier-barvy-2

www.stefanoberhofer.de

Text a Foto Danuše Siering

Nejčtenější v kategorii ArtDesign

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.