Němci obdivují vychytávku českých zoo: Šimpanzi komunikují na videochatu

Německý magazín Der Spiegel oceňuje nový a zajímavý impuls dvou českých zoologických zahrad, které chtějí poskytnout svým lidoopům netradiční zábavu v časech, kdy do zoo nechodí návštěvníci. Jejich šimpanzi, kteří jsou stejně jako člověk hodně společenští tvorové, se dálkově kontaktují prostřednictvím videohovorů.

V mnoha zemích, nejen v Německu a Česku, jsou během koronavirové pandemie zoologické zahrady zavřené. Znamená to pro jejich zvířecí obyvatele příjemný odpočinek, nebo spíše nudu? Mnoho zoologických zahrad zřejmě předpokládá to druhé a snaží se své svěřence zabavit.

Chatovat mohou i lidé

Magazín Der Spiegel oceňuje nápad českých zoologických zahrad, které chtějí svým šimpanzům pro rozptýlení poskytnout možnost videotelefonování.

Šimpanzí skupinky v zoo v Brně a v safari parku ve Dvoře Králové se mohou navzájem sledovat na dvou velkoplošných obrazovkách, a to na vzdálenost asi 150 kilometrů. Kromě toho, že se pozorují šimpanzi, do jejich světa mohou nahlédnout i lidé zvenčí, formou živého internetového přenosu.

Využili jsme nápadu a iniciativy brněnských nadšenců, kteří nainstalovali v obou těchto zahradách velkoplošné obrazovky, a vzájemně tak propojili dvě šimpanzí skupiny. Pro tato velmi inteligentní zvířata je to nový a zajímavý podnět, který je vlastně moderním obohacením,“ řekl Spieglu ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

„Naši šimpanzi už spadají do skupiny zvířecích seniorů, ale každá novinka je samozřejmě zaujme. Občas se před obrazovku přijdou navzájem pochlubit jídlem nebo jsem zaznamenala, jak mě pozorují šimpanzi ze Dvora při úklidu expozice,“ komentovala reakce zvířat chovatelka šimpanzů v Zoo Brno Mariana Hubíková.

Plátno ve výběhu šimpanzů, kam se promítá přenos z druhé zahrady. Foto: Safari Park Dvůr Králové nad Labem.

Jak zahnat nudu

Zvířata v zoologických zahradách, zvláště ta, která si užívají pozornosti návštěvníků a ráda se před nimi předvádějí, během uzavření zoo trpí nedostatkem nových impulzů a jejich život se stává monotónním. Snaha o to, aby se například skupinky šimpanzů sledovaly a kontaktovaly přes videohovory přináší zábavu nejenom jim, ale i případným dalším divákům, kteří mají unikátní možnost sledovat zvířata, jak využívají moderní technologie, bez kterých si lidé nyní svou pracovní náplň ani neumějí představit.

Zoologické zahrady v České republice jsou uzavřeny už více než půl roku s jedním krátkým přerušením. Koronavirus ovlivňuje život v liduprázdných zoologických zahradách i přímo. Pražská zoo nedávno ohlásila, že jejich gorily byly pozitivně testovány na koronavirus.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Čas na Stubai

       ·   18.03.2024
Němci první, Češi třetí. To je statistika loňských návštěvníků Stubaiského ledovce. Necelých dvacet kilometrů od Innsbrucku se lyžuje až do května.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch

Boeckl und Kokoscha: Eine wahre Rivalität?

       ·   27.02.2024
Albertina Modern, die sich direkt gegenüber der ikonischen Wiener Jugendstil-U-Bahn-Station Karlsplatz von Otto Wagner und Joseph Maria Olbrich befindet, bringt aktuell in ihren Untergeschoss-Sälen die Schau „Herbert Boeckl – Oskar Kokoschka. Eine Rivalität.“ Darin präsentiert