Německo přitvrdilo v boji proti koronaviru

20. duben, pondělí po Velikonocích. To bylo datum, ke kterému se upínaly naděje mnoha Berlíňanů na postupná větší uvolňování koronových omezení. A taky to měl být po pěti týdnech korona prázdnin den, kdy se měly děti v Berlíně vrátit do škol a školek. Do poslední chvíle to tak i vypadalo, ale místo toho přišla pro rodiče studená sprcha. Školky by měly zůstat zavřené až do srpna. Z pěti týdnů prázdnin se tak stalo pět měsíců.

Školy nejdřív pro šesťáky

Berlínské školy se otevřou trochu dříve, avšak v omezeném režimu. Podle zatím nejistého plánu by se první žáci mohli vrátit 4. května, tedy po dvouměsíční pauze. Mělo by jít jen o nejstarší děti ze 6. tříd, mladší by pak měly nastupovat později postupně po 14 dnech. V případě našeho syna je nejbližší předpoklad návratu do školy až 18. května, tedy po víc než dvouměsíčních prázdninách. Žáci mají být rozdělení do skupin a vyučovat se budou jen některé předměty, konkrétní plán není však jasný. „Je v tom zmatek, zatím nevíme třeba ani to, jak budeme řešit stravování dětí a podobně. Je to pro nás zcela nová situace a nikdo z učitelů nic moc neví,“ tvrdí Daphne Wolfová, učitelka matematiky z berlínské základní školy ve Spandau.

Dobrá zpráva pro berlínské rodiče je alespoň fakt, že se od 30. dubna otevírají dětská hřiště. Doteď byla všechna nepřístupná, a dokonce i pískoviště a houpačky byly oblepené policejními páskami se zákazem vstupu. Pozitivní změnou je i to, že od 27. dubna přestává platit zákaz shromažďování více než dvou osob, děti se tak mohou scházet ve skupinkách po třech.

Školy a školky zůstávají v Berlíně zavřené, ale od 30. dubna se otevírají dětská hřiště a třeba zoo.

V Berlíně se rozjíždí i různé další atrakce včetně slavné zoologické zahrady, která otevírá 30.dubna. Od 20. dubna můžou Němci taky nakupovat ve většině obchodů. Otevřít smí všechny prodejny s plochou do 800 metrů čtverečních, výjimku mají prodejci kol, aut a také knihkupectví (u těch prodejní plocha nehraje roli). Zavřená však zůstávají na rozdíl od české republiky fitness centra. Zato do kadeřnictví se naopak Němci dostanou dřív než Češi: otevírají 4. května.

Roušky povinně, ale ne všude

Ve všech obchodech a institucích však všechny Němce od pondělí 27. 4. čeká velká změna: vládní nařízení totiž nově povinně nakazuje nosit roušky v obchodech, v lékárnách, ve veřejné dopravě včetně taxi služeb a na dalších frekventovaných místech. (Nejsou povinné například na ulici). Berlín a Braniborsko jako jediné dvě spolkové země mají přitom výjimku: tady se roušky v supermarketech nosit nemusí a nařízení platí jen pro veřejnou dopravu.

Roušky je v Berlíně od 27.dubna povinné nosit ve veřejné dopravě. Za porušení pravidel hrozí pokuta 5000 euro.

Doteď byly přitom roušky v Německu jen dobrovolné a doporučené. A my jsme se při pravidelných nákupech mohli přesvědčit, že málokdo z Berlíňanů si bral tato doporučení od samotné Angely Merkelové k srdci. Většina lidí roušky stále nenosila, včetně prodavaček v supermarketech. (Těm však nově alespoň přibyla ochranná plexiskla u kasy.)  

I Němci si roušky sami šijí stejně jako Češi, i když zdaleka ne tak ve velkém. Zato některé místní podniky a firmy díky rouškám najely na nový byznys. Roušky například v Berlíně seženete jako vedlejší produkt v mnoha menších lokálních obchodech: v optice, v krejčovství, ale i v cukrárně. Jejich ceny se většinou pohybují okolo 10 eur za kus (asi 280 korun).

Roušky jsou k dostání v menších obchodech po celém městě.

Do zajímavého projektu se nově pustil třeba i berlínský zubní lékař Philipp Gebhardt, který začal vyrábět místo rovnátek na své 3D tiskárně ochranné štíty na obličej. Se svým projektem vyvolal obrovský zájem nejen německých, ale i světových médií. Vyrábí jednoduchou konstrukci z laminátové fólie se čtyřmi dírami, která se dá složit a poslat zájemcům třeba v dopisní obálce. Nápad tisknout štíty dostal v době, kdy mu pacienti rušili své termíny. Teď se k němu přidalo už dalších 20 kolegů z celého Německa.

Zchudneme a svět se změní

Přestože se byznys v Německu pomalu rozjíždí, ztráty budou obrovské. Podle ekonomického institutu Ifo přiznává 87 procent firem masivní propad obratu a pětina firem plánuje zásadní propouštění. Německá ekonomika přitom přímo ovlivňuje i tu českou.

Nesmíme to vzdát! Berlín zaplavila guerilla marketingová kampaň s povzbudivými hesly. 

Mnozí obchodníci se v Německu stejně jako v Česku bouří proti omezením a volají po dalších a rychlejších uvolněních. Kancléřka Angela Merkelová však varovala před přílišným spěchem k normálu. „Až po dvou týdnech od uvolnění opatření budeme moci zhodnotit, jaký to bude mít vliv na pandemii a na počty nakažených. Proto je situace tak složitá,“ řekla v projevu. Známý německý ekonom, šéf ekonom německé VP – Bank Thomas Gitzel shrnul situaci v německém byznysu otevřeně a bez servítek: „Všichni zchudneme. Neplatí to jen pro Německo, ale pro celou lidskou společnost. Někdy je lepší slyšet skutečnou pravdu bez příkras.“

Kavárny fungují pouze pro prodej “s sebou”. Mnohým se to však nevyplatí a omezují provoz.

Dobrou zprávou z Německa není ani aktuální vývoj pandemie. Počty nakažených začaly v posledních týdnech opět narůstat. Německo má i podle kancléřky vrchol epidemie teprve před sebou. Nyní eviduje už přes 150 tisíc nakažených a víc než 5 tisíc mrtvých (data k 22.4). V celosvětovém srovnání jde o pátou nejpostiženější zemi světa za Francií.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch