Německý maloobchod ohrožují nedostatky v zásobování, ceny rostou

Shoppers holding hands in busy London high street
Mluvilo se o tom už dlouho, ale čekalo se, až bude po volbách. Teď se o tom píše otevřeně – zboží na skladě ubývá a neustále rostoucí ceny vzbuzují obavy z dalšího vývoje. Pro mnoho Němců je to nová a neznámá situace.

Spotřební zboží, ale i stavební materiály zdražují a podle německých analytiků bude tento neblahý trend nadále pokračovat 

Kombinace koronavirem způsobené krize, logistických problémů a nyní i rostoucích cen energií a pohonných hmot zvyšují ceny a nemilosrdně odhalují zranitelnost globálních dodavatelských řetězců. Podle výzkumu hospodářského institutu IFO si tři ze čtyř maloobchodníků nyní stěžují na nedostatek zboží, o zdražování mluví téměř všichni.

Příklady nejvíce zasažených odvětví a položek: 

1. Auta

V září 2021 se v Německu prodalo méně aut než kdykoli za posledních 30 let. Chybí totiž čipy. Některé automobilky proto dodávají ne zcela kompletní vozidla, např. bez navigace nebo pouze s jedním klíčem (protože druhý klíč také potřebuje čip). Výsledek: německé automobilky zkracují pracovní dobu a ztráty průmyslu jsou obrovské; Boston Consulting uvádí částku 210 Miliard Euro.

2. Jízdní kola

Jízdní kola jsou vzácnější než kdykoli předtím. Ve snaze vyhnout se nákaze v prostředcích hromadné dopravy přechází lidé na jízdní kola, ale protože mnoho továren v Asii dočasně zavřelo kvůli případům infekce, dodávky jsou velmi omezené. Podle expertů, které cituje německý web Velobiz se situace vrátí do normálu až na podzim 2022. Týká se to jak elektrokol, tak klasických jízdních kol.

3. Hračky

Neočekává se, že by se trh s hračkami letos uklidnil; Server Welt am Sonntag s odvoláním na šéfa Spolkového sdružení pro maloobchod hračkami Steffena Kahnta upozorňuje, že hrozí výpadky v zásobování.

4. Elektronika 

Rostoucí ceny surovin a výpadky ve výrobě čipů zvýšily ceny elektroniky v Německu až o 80 % ve srovnání s předchozím rokem.

5. Obiloviny

Zemědělské trhy uvádějí, že ceny obilí v Německu vzrostly během jednoho roku o více než třetinu.

6. Dřevo

Dřevo je nyní luxusní zboží. V bytové výstavbě vzrostly ceny ve srovnání se srpnem 2020 průměrně o 12, 6 %. Velký podíl na tom mají ceny dřeva, které od ledna podražilo o více než 200 %. 

7. Energie

Na začátku topné sezóny jsou německé zásobníky plynu kvůli omezeným dodávkám z Ruska naplněny pouze ze 60 %. Náklady na elektřinu, které již nyní patří v Německu k nejvyšším na světě, stále rostou. Velkoobchodní cena zemního plynu je téměř třikrát vyšší než před rokem a ceny elektřiny na burze vzrostly o 140 %. Trend je vzestupný.

Nejčtenější v kategorii Business

Aktuálně na českém webu

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.