Německý zpěvák a bavič pořádal vánoční večírky pro bezdomovce. Letos za nimi jede s foodtrucky

Franka Zandera v Berlíně znají hlavně jako zpěváka, moderátora a baviče. Asi nejznámější je jeho píseň Nur Nach Hause (geh’n wir nicht), kterou složil v roce 1993 pro berlínský fotbalový klub Hertha BSC, a kterou fanoušci dodnes zpívají snad po každém domácím zápase Herthy. Je majitelem několika zlatých desek a připsal si i několik prvenství v německé hitparádě.

Vánoce s Frankem Zanderem v roce 2020. Foto: archiv Frank Zander

Ale obdiv patří i jeho ne moc obvyklé činnosti. Již 26 let organizuje s podporou své rodiny, mnoha přátel, partnerů, sponzorů a pomocníků v hotelu Estrel Berlin vánoční večírek Obdachlosenfest pro asi 3000 bezdomovců a lidí v nouzi. Svou pomoc mu nabízejí i známé osobnosti, které servírují vánoční menu, doplňují zábavní program nebo rozdávají dárky; každoročně se podává celkem 3000 husích stehen, 6500 knedlíků, 850 kilogramů červeného zelí a 250 litrů omáčky. A Frankie samozřejmě vždy zazpívá a pobaví.

Foto: archiv Frank Zander

To letos nepůjde, a Zander proto stejně jako loni finančně podpořil Foodtrucky, které do města za bezdomovci posílá Charita. Týden před Vánoci je bude provázet i dotyčný bavič spolu s rozhlasovou stanicí rbb 88.8, a bezdomovcům se pokusí zvednout náladu doprovodným programem a lidem v nouzi bude k jídlu v rámci akce Vánoce s Frankem předávat i tašky s dárky. Mobilní vývařovny rozdělí stovky jídel denně. 

Loni k Zanderovým pomocníkům patřili významné a známé osobnosti, k nim patřil i spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, který také podával před kostelem v Berlin-Schöneberg bezdomovcům teplé jídlo.

Foto: archiv Frank Zander

Frank Zander není jen legenda, ale také důkaz, že i v 79 letech může člověk společnosti co říci. „Všichni vidíme, že ‘hoří’, akciový byznys kvete a na slabé se zapomíná – protože člověk myslí jen na sebe, tak to prostě je. Ale my to táhneme dál a já sám jsem na straně těch slabších.”´postěžoval si v narážce na nerovnoměrné restrikce. 

https://www.obdachlosenfest.de/

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch