Nenápadně jiné konce: Depo Hostivař & Nemocnice Motol (Konečné stanice linky A)

Dva chronologicky nejnovější úseky linky A vznikly již v nové době, mimo ideově vychovávanou společnost a sní spojené požadavky na estetiku. To se samozřejmě projevuje na jejich podobách. Trasa, která prodloužila linku A na severovýchod do již existujícího Depa Hostivař, byla otevřena v roce 2006.

Pohled do interiéru stanice.

Stanice Depa Hostivař je mezi stanicemi pražského metra skutečným unikátem. Její funkce měla sloužit k přestupu mezi metrem a autobusovými linkami do Dolních Měcholup a Uhříněvsi. Interiér stanice se nachází přímo v areálu depa metra a cestující jsou přepravováni pomocí povrchově vedených kolejnic, takže si mohou za dne částečně prohlédnout zázemí depa a okolí přímo z pohodlí vozu metra. Ve stanici samotné nalezneme nejužší ostrovní nástupiště a dva „konce“ kolejnic za prosklenými zábranami u východu.

Venkovní podoba Depa Hostivař.

Zajímavým prvkem je prosklená střecha, jíž je do stanice přiváděno světlo. Depo Hostivař je spíše technickým než designovým unikátem a kvůli své poloze, funkci i vytíženosti bývá tak čas od času terčem kritiky.

Konec kolejnice.

Stanice Depo Hostivař na kolejovém schématu.

Konečnou stanicí nejnovějšího úseku trasy je Nemocnice Motol uvedená do provozu společně se zastávkami Bořislavka, Nádraží Veleslavín a Petřiny v roce 2015. Na tyto nejmodernější přírůstky pražského metra je pohlíženo velmi kriticky. Není to způsobeno pouze bezobsažnou, a v podstatě neaktuální (v ohledu na dobu vzniku) architektonickou podobou, ale i možnostmi a chutí veřejnosti podílet se na vytváření veřejného a společně užívaného prostoru.

Interiér stanice Nemocnice Motol se “vzdušným stropem”.

Pohled na kolejiště z ochozu.

Interiér nejnovější pražské stanice metra.

Detail využitých materiálů.

Vchod do vestibulu stanice z nádvoří Fakultní Nemocnice Motol.

Stanice zasazená do velmi přírodního exteriéru.

Reflexní skla tvoří vnější obal stanice.

Předchozí díly seriálu o pražském metru najdete tady.

Nejčtenější v kategorii Society

Aktuálně na českém webu

Společný jmenovatel: Voda 

       ·   15.04.2024
Herečka, pěstitel, léčitelka, veslař a včelař. Co osobnost, to myšlenkový proud a jeden společný jmenovatel: Voda. Ať už jako slza smutku nebo radosti, životabudič, inspirace, nebo médium. Více ve fotosérii Michaely Dzurné Machač.

Aktuálně na německém webu

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač. 

Švankmajers disegno interno in der Galerie GASK

       ·   04.03.2024
Collagen, Buchillustrationen, dreidimensionale Objekte, taktile Experimente, Theater- und Filmarbeiten ... Das breite, kreative Spektrum von Jan Švankmajer wird vom 3. März bis zum 4. August in einer umfangreichen Ausstellung im GASK präsentiert, mit der auch