N&N Podcast se zpravodajem ČT v Německu Martinem Jonášem: Proč Angela Merkelová nemluví s českými novináři?

Martin Jonáš je dlouholetý televizní reportér a moderátor. V Berlíně působí už podruhé jako zpravodaj České televize. Jenom z Německa, kde pracovně působí už pět let, přinesl českým divákům stovky reportáží. O Berlínu napsal taky knížku Příběh Berlín. A momentálně připravuje další knihu o Angele Merkelové, která vyjde na podzim.

Podcast s Martinem je o to zajímavější, že s ním dělala rozhovor jeho žena Veronika, která žije aktuálně s manželem a jejich dvěma dětmi rovněž v Berlíně. Martin během natáčení reportáží projel křížem krážem celé Německo a rád s nadsázkou říká, že zná doslova každou německou benzínku.

Novinář, reportér, moderátor

Jako novinář projel mnoho dalších zemí od Afghánistánu přes USA a Čínu až po Tchaj-wan. Kromě reportérské práce působil taky jako moderátor. V České televizi moderoval pořady Horizont nebo Prizma. Na televizi Nova, kde začínal, moderoval pořad Koření.

Má za sebou taky zkušenost z internetového projektu Seznam, kde působil dva roky jako hlavní moderátor videozpravodajství. V podcastu se se svou ženou baví především o Berlínu Německu, ale i o tom, jaká jsou specifika práce televizního reportéra v zahraničí.

Máš šanci získat jako český novinář v Německu interview s nějakým významným místním politikem?

Šanci asi mám, ale velmi malou. Možná bych mohl vzpomínat, kolikrát se mi to nepovedlo. Jen když si uvědomím, kolikrát jsem žádal o rozhovor třeba známého německého politika Norbert Röttgena! To jméno asi mnoha Čechům moc neřekne, ale jde o významnou osobnost a bývalého ministra. Toho jsem prosil asi desetkrát o setkání a nikdy se mi to nepovedlo.

Ale nechci jen fňukat. Měl jsem možnost natočit třeba dlouhý rozhovor s bývalým prezidentem Joachimem Gauckem. A povedlo se mi třeba udělat velmi hezký rozhovor s Wolfgangem Schäublem, což je předseda spolkového sněmu. On sám je takový pamětník německé politiky, který dělal kdeco. Dlouhá léta měl třeba dobře našlápnuto stát se německým kancléřem.

Jaký z rozhovorů, které jsi dělal, se ti nejvíc vryl do paměti?

Když odhlédnu od Německa, tak za jeden z nejvíc fascinujících považuji rozhovor s Dalajlámou. On je úžasný člověk nad věcí, který je zvláštní třeba tím, že si dává s odpověďmi na čas. Vy položíte otázku, on mlčí, přemýšlí a čeká. Kamery běží, záznam běží a on nespěchá. Je to fascinující osobnost.

Když se vrátím k Německu, tak naprosto nejvíc mě zasáhl právě onen rozhovor s Joachimem Gauckem, bývalým prezidentem a disidentem. Z toho interview by se dalo citovat na víc místech. Mně třeba utkvělo jeho vyjádření, když jsem se ho zeptal, proč nekandidoval na prezidenta podruhé v době, kdy byl hodně populární. A on mi řekl, že už je starý a že ten úřad by měl mít nějakou důstojnost. Údajně si to prý uvědomil poté, co nedokázal vyběhnout schody!

Kolikrát jsi žádal o rozhovor Angelu Merkelovou?

Mnohokrát. Naposledy před několika týdny. Nikdy jsem ho zatím nedostal a myslím, že ho ani nedostanu. Naposledy jsem to zkoušel i přes přímluvu a přes mé kontakty, ale dostal jsem zase odpověď, že rozhovor nebude. Na to už jsme ale zvyklí.

Zajímá vás, proč Angela Merkelová nedává rozhovory českým novinářům? V podcastu se dál taky dozvíte, kde všude se dají stříhat a kompletovat televizní reportáže, v čem se zásadně proměnil Berlín, proč se mu přezdívá přehřáté město a taky to, která německá témata nejvíc zajímají české televizní diváky a proč.

Nejčtenější v nezařazených

Aktuálně na českém webu

The dark rooms exhibition

       ·   25.04.2024
Berlín nikdy neodpočívá. V této metropoli se zdá, že mír a čas jsou jen privilegiem pro vyvolené. Ale existují i výjimky.

Z punkové princezny podnikatelkou

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn-Taxis, někdejší punková princezna s natupírovaným účesem a výstředním make-upem, dobývala v 80. letech minulého století titulní stránky nejen německého tisku. Po náhlé smrti manžela Johanna von Thurn-Taxise, s nímž má tři děti,

Aktuálně na německém webu

Von einer Punkprinzessin zur Geschäftsfrau 

       ·   23.04.2024
Gloria von Thurn und Taxis, einstige Punk-Prinzessin, mit toupiertem Haar und grellem Make-up, füllte in den 1980er Jahren die Titelseiten nicht nur der deutschen Presse. Nach dem plötzlichen Tod ihres Mannes Johannes von Thurn und

Gemeinsamer Nenner: Wasser

       ·   15.04.2024
Schauspielerin, Züchter, Heilerin, Imker und Ruderer. Jede Persönlichkeit, eine Gedankenströmung und ein gemeinsamer Nenner: Wasser. Ob als Träne der Trauer oder der Freude, Lebensspender, Inspiration oder Medium. Mehr in der Fotoserie von Michaela Dzurná Machač.